sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Kierrättäminen maksaa kierrättäjälle

Meitä neuvotaan kierrättämään. Yhtenä päivänä ajattelin, että enpä panekaan käytöstä poistettavaa petauspatjaa taloyhtiön roskakatokseen, joka muutenkin täyttyy aina liikaa. Lähdin viemään sitä jätekeskukseen. Sinne oli matkaa 7 kilometriä. Sillä käynnillä aiheutin hiilidioksidipäästöjä pakoputken kautta 2150 grammaa. Jätekeskuksessa kysyin, miten menetellään. Petauspatja piti heittää energiajätetoosaan ja maksaa 8 euroa.

Kyllä se taloyhtiön roskakatosjärjestelmäkin asunnon hoitovastikkeessa näkyy, mutta ei petauspatjan sinne jättäminen olisi kahdeksaa euroa tullut maksamaan.

Mitähän sitten, jos tulisi ajankohtaiseksi sängyn hävittäminen? Se ei mahdu autoon, joten pitää tilata kuljetus – maksaakohan satasen?

Petauspatjan jättämisestä pulitin tietenkin 8 euroa, mutta seuraavalla kerralla keksin edullisemman konstin, enkä enää osallistu maksulliseen kierrätykseen.

Vanha petauspatjamme varmaan poltetaan energiayhtiön kattilassa. Sitten tulee seuraava sähkölasku meidän veronmaksajien ylläpitämältä energiayhtiöltä, mutta en kuitenkaan saa alennusta, vaikka maksoin siitä, että ne saivat raaka-ainetta. Taidankin sängyn kanssa tehdä niin, että soitan energiayhtiöön ja pyydän hakemaan meiltä taas poltettavaa materiaalia, sillä energiayhtiön pitää olla mukana modernissa kiertotalousjärjestelmässä.

Ongelmia jätteet tietenkin ovat. Eivätkä ne yhtään paremmiksi muutu, vaikka kaatopaikkojen nimet muutetaan sievästi kierrätyspuistoiksi.

kari.naskinen@gmail.com