lauantai 10. marraskuuta 2012

Ritva Auvinen, Sortavala – Lahti – Metropolitan”Illan huomattavin löytö oli Ritva Auvisen oopperalahjakkuus”, kirjoitti Uuden Suomen musiikkiarvostelija Lahden oopperan Taikahuilusta vuonna 1966. Taikahuilun Pamina oli Ritva Auvisen ensimmäinen rooli Lahden oopperassa, ja myöhemmin hän lauloi vanhassa konserttitalossa lisää 12 naispääroolissa.

Tänään lauantai-iltana Ritva Auvinen juhlii äskettäin ollutta 80-vuotispäiväänsä Sibeliustalossa. Ohjelmassa on mm. Riitan kuolonkohtaus Joonas Kokkosen Viimeisistä kiusauksista, jonka Kansallisooppera kävi 1983 esittämässä myös Metropolitan-oopperassa New Yorkissa.

Ritva Auvinen syntyi Sortavalassa. Ensin hän valmistui voimistelunopettajaksi, mutta päätyi lopulta oopperalaulajaksi päästyään Mirjam Helinin oppilaaksi Sibelius-akatemiaan 1962. Lahden oopperayhdistyksen produktioihin nuoren sopraanon toi se, että jos noihin aikoihin ei heti päässyt sisään Kansallisoopperaan, kannatti lähteä hakemaan esiintymiskokemusta maakuntaoopperoista. Vaikka Lahden moottoritietä eikä oikorataa vielä ollut, Lahti oli lähellä Helsinkiä. Esiintymispalkkioita ei Lahdessa maksettu, mutta Ritva Auvinen oli tyytyväinen:

”Raha ei kuitenkaan ollut tärkeä. Pääasia oli, että sai tehdä rooleja. Tunteja ei laskettu, ja harjoitukset venyivät usein yli keskiyön, mutta valtavan hauskaa meillä oli. Me olimme innoissamme oppimaan lisää! Lahdessa oli aina erikoisen hyvä tunnelma. Olimme kaikki kuin samaa perhettä.”

Lahden oopperan ”talliin” kuuluivat 1960-70-luvuilla myös Virpi Augustin, Jorma Hynninen, Heikki Keinonen, Kalevi Koskinen, Kalevi Lahtinen, Pertti Lehtinen, Aili Purtonen, Tapani Valtasaari, Usko Viitanen ja tietenkin monet Lahden omat huippulaulajat.

Tulokset olivat loistavia. – ”Don Giovannin ensi-ilta koettiin elävänä todistuksena pyrkimyksestä vertailukelpoisuuteen Helsingin päänäyttämön kanssa”, kirjoitti Uuden Suomen arvostelija 1968. Lahden ooppera onkin ainoa maakuntaooppera, joka on kutsuttu esiintymään Savonlinnan oopperajuhlille. Tämä tapahtui 1971, jolloin lahtelaiset esittivät Olavinlinnassa Naamiohuvit, päärooleissa Kalevi Koskinen, Tapani Valtasaari, Ritva Auvinen ja Mailis Kolsi.

Ritva Auvinen teki oopperauransa aikana noin 70 oopperaroolia. Pro Finlandia -mitalilla hänet palkittiin 1979.


kari.naskinen@gmail.com