keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Paluu SkyfalliinJames Bond -elokuvat ovat saaneet kaksi Oscar-palkintoa: 1964 Kultasormi voitti Oscarin äänitehosteista ja 1965 Pallosalama visuaalisista tehosteista. Nyt on veikkailtu, että uusi 007 Skyfall saisi jonkin pää-Oscareista. Voi saadakin, jos ensi vuonna halutaan Bond-sarjaa kunnioittaa puolen vuosisadan kestostaan ja yhä kasvavasta suosiostaan. Muita perusteita ei ole.

Uusimman Bondin ohjaajaksi palkattiin aikaisemmin laatuelokuvia tehnyt Sam Mendes, mutta ei tällä mitään merkitystä ole ollut. Laatuelokuva tämäkin omassa tyylilajissaan on, mutta koko Bond-sarja jää kuitenkin enemmän viihteen kuin elokuvan historiaan. Ohjaaja on tämänkaltaisessa elokuvassa välttämätön paha, sillä peruslähtökohdat sanelevat Universal-yhtiön tuotanto- ja markkinointiosastot.

Bondien tuotantohistoriassakin on puoli vuosisataa kestänyt jatkumo. Jo sarjan ensimmäisen elokuvan Salainen agentti 007 ja tohtori No (1962) tuotti Albert R. Broccoli ja vahdinvaihto tapahtui, kun Broccoli kuoli 87-vuotiaana 1996. Sen jälkeen on päätuottajana toiminut hänen tyttärensä Barbara Broccoli (52), joka ehti jo olla isänsä apulaisena aiemmissa Bondeissa. Barbara Broccoli tuottaa myös kaksi seuraavaa Bondia (2014 ja 2016).

007 Skyfall tuli Suomeen ikärajamerkinnällä K 16. Pian ensi-illan jälkeen se muutettiin kuitenkin K 12:ksi. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus perusteli muutoksen: ”Skyfall on takaa-ajopainotteinen toimintaelokuva, jossa on runsaasti erikoistehosteita ja paljon väkivaltaa. Elokuvan väkivalta ei kuitenkaan ole erityisen yksityiskohtaista yhtä yksittäistä kohtausta lukuun ottamatta. Elokuvassa on pitkäkestoista, mutta ei erityisen intensiivistä kuolemanuhkaa, jota ei korosteta päähenkilöiden tunnereaktioilla. Elokuva on klassinen hyvän ja pahan välinen taistelu, jossa hahmot toimivat Bond-elokuvissa odotetulla tavalla.”

Perustelut ovat hyvät. Elokuva on enemmän seikkailu- kuin jännityselokuva. Raakaa väkivaltaa ei todellakaan ole, eikä myöskään seksiä kuin kevyen viitteellisesti. Tällaista elokuvaa olisi ollut turha pitää K 16 -kiellettynä, koska hurjaa väkivaltaa ja seksiä halukkaat kyllä löytävät internetistä.


Elokuvassa palataan tietyllä tavalla ajassa taaksepäin. Vaikka emme paljon tiedä James Bondin lapsuudesta ja nuoruudesta, niin sen verran Bond-kirjojen tekijä on kuitenkin paljastanut, että lapsuutensa Bond asui Skyfall-nimisellä tilalla Skotlannissa. Hänen vanhempansa kuolivat vuorikiipeilyonnettomuudessa Jamesin ollessa 11-vuotias. Nuoruutensa Bond vietti Sveitsissä, jossa hänet kasvatti hänen tätinsä Charmian. Sotilasuransa jälkeen James Bond päätyi Puolustusministeriön palvelukseen, ja agentti 007 hänestä tuli Englannin Salaisessa palvelussa MI6:ssa. Uuden elokuvan loppuratkaisu tapahtuu Skyfall-tilalla, jonne hän ajaa M:n kanssa vanhalla tutulla Aston Martinilla.

Daniel Craig (kuva) on hyvä Bond. En minä paljon muuta tästä elokuvasta osaa sanoa. Vähän pitkäveteinen, kun kaikki tapahtumat etenevät hyvin arvattavalla tavalla.

kari.naskinen@gmail.com