perjantai 9. marraskuuta 2012

Maataloustuet hyödyttävät lähinnä isoja tilanomistajiaEduskuntatalon edessä järjestettiin torstaina 8.11. mielenosoitus ruuantuotannon valinnanvapauden puolesta. Vaadittiin Suomen kansallisten maataloustukien poistamista. Näitä tukia Suomi maksaa noin 3 miljardia euroa vuodessa, kun esim. Ruotsissa ja Virossa ei makseta kansallisia maataloustukia juuri lainkaan. Uudessa-Seelannissa luovuttiin maataloustuista kokonaan 1980-luvulla ja seuraukset ovat olleet myönteisiä. Jopa maataloustuottajat itse pitävät tukien poistamista hyvänä asiana.

Valinnanvapautta maataloustuet vähentävät, koska kaikki veronmaksajat pakotetaan osallistumaan suomalaisen maatalouden tukemiseen. Näin esim. sianlihatuotantoa tukevat nekin, jotka näkevät sianlihatuotannon epäeettisenä. Lisäksi maataloustuet vaikeuttavat kehitysmaiden maataloustuotteiden pääsyä Suomen markkinoille.

Maatalouden osuus Suomen bruttokansantuotteesta on enää prosentin luokkaa. Maataloutta siis tuetaan suuremmalla summalla kuin on maatalouden oma bkt. Tuosta tukipotista selvästi alle puolet tulee EU:n kautta ja loput saa Suomen valtio maksaa EU:n luvalla. Käytännössä kaikki tämä raha on kuitenkin suomalaisten omia rahoja, koska Suomi on EU:ssa nettomaksaja. Missään muualla ei maataloustukiin käytetä suhteellisesti laskien näin paljon rahaa.

Kaikesta Brysselin kautta Suomeen kierrätettävistä rahoista 70 prosenttia menee maatalouden tukemiseen.

Maataloustuet eivät käytännössä alenna ruuan hintaa, vaan ne hyödyttävät vain tiettyjä eturyhmiä, kuten mm. maanomistajia.

Toinen suuri hyötyjä on kauppa. Tämän takia MTK järjestää keskiviikkona 14.11. toisenlainen mielenosoituksen: maataloustuottajat myyvät silloin ruokaa niillä hinnoilla, mitä niille jää käteen sen jälkeen, kun välikädet ovat ottaneet omansa. Internetistä lukemani perusteella esimerkiksi Helsingin Narinkkatorilla aiotaan myydä porsaan palapaistia 1,60 euro/kilo, naudan paistia 3,11 euro/kilo ja ruisleipää 20 senttiä/kilo. Muita myyntipaikkoja tulee olemaan Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Tampereella ja Ylivieskassa.

Torstaisessa mielenosoituksessa tuotiin esille, että jos halutaan tukea pienituloisia maatalousyrittäjiä, kannattaisi heille myöntää esim. toimeentulotukena, jos maatalousyrittäjän tulot alittavat tietyn rajan. Nykyinen tuotantoon ja tilakokoon sidottu tukijärjestelmä nimittäin auttaa lähinnä suuria tilanomistajia, joiden tuet ja myös vuositulot lasketaan sadoissa tuhansissa euroissa.


kari.naskinen@gmail.com