torstai 1. marraskuuta 2012

Pentti E Rantanen, LahtiLahden kaupungin korkein tunnustus, vuosittain jaettava kultainen Lahti-mitali luovutettiin tänään Pentti E Rantaselle. Kaupunginvaltuustoon hänet valittiin 1964, joten kun Rantanen vuodenvaihteessa jää pois valtuustosta, on valtuustovuosia takana 48. Käräjätuomarin tehtävästään Rantanen siirtyi eläkkeelle vuonna 2000 täyttäessään 70 vuotta.

+ + +


Kerran vaalien alla Rantasellakin oli vaalitilaisuus torilla. Työvoimatoimiston päällikkö
Väinö Pässilä johti kahvitarjoilua ja kehui ehdokas Rantasta. Paikalle tuli joku mies, joka kysäisi Pässilältä: ”Mitä täällä tehdään?”

Ennen kuin Pässilä ehätti vastaamaan, kuului Pässilän selän takaa Rantasen tuttu ääni: ”Aloitetaan vaikka huutamalla minulle kolme kertaa eläköön!”


+ + +


Kaupunginvaltuutettu
Hannu Himanen kysyi vaalien alla Rantaselta, onko tämä käynyt vanhainkodeissa vaalityötä tekemässä. – ”En ole, voivat vielä ottaa sisälle.”

+ + +


Rantasen hyvältä ystävältä
Reino Gyntheriltä tiedusteltiin kerran, että onko se Rantanen ollenkaan sosialisti, vaikka sosialidemokraattien valtuutettu siihen aikaan olikin. Gynther vastasi: ”Rantanenhan se vasta sosialisti onkin, oikein kansallissosialisti.”

+ + +


Kun edesmennyt ”Jymy” Gynther joutui vakavasti sairastuttuaan sairaalaan, hän oli vuodeosastolla viiden muun potilaan kanssa. Yksi potilaista kuoli, ja seuraavana päivänä toinenkin. Siinä vaiheessa – Rantasen kertoman mukaan – Jymy otti suunsa edessä olleen happikotelon pois ja korotti äänensä: ”Tsemppiä lääkärit, elävät johtavat vielä 4-
2.”

+ + +


Rantanen oli tuomitsemassa 16 syytetyn porukkaa. Ensimmäiseksi Rantanen sanoi: ”Kaikki, jotka tunnustavat, astukoot eturiviin.”


+ + +


Rantanen oli tuomitsemassa mustatukkaista miestä, joka oli intiaanin näköinen ja sanoikin olevansa intiaani, mihin Rantanen: ”Ettei vain olisi itse Istuva Härkä.”


+ + +


Käräjäoikeudessa alettiin käsitellä juttua, jossa osallisina oli mustalaisia. Kun oikeussalin ovet avattiin, alkoi sisään lappaa väkeä tavallista enemmän. Rantanen ihmetteli: ”Jäikö Alatorille ketään?”


Jutun käsittelyn alkaessa Rantanen katseli syytettyjä, todistajia ym. ja kun heitä oli paljon, Rantanen tuskastui: ”Te ootte kaikki niin samannäköisiä, että pankaa nimilappu rintaan, jotta tuomari teidät erottaa.”


+ + +


Edesmennyt kaupunginvaltuutettu
Pekka Sormunen oli kerran Rantasen osastolla todistajana. Sormunen oli onnettomuudessa menettänyt osan sormistaan. Kun Rantanen pyysi Sormusta panemaan käden Raamatulle, Sormunen teki tietenkin niin, jolloin Rantanen sanoi: ”Ei riitä.”

+ + +


Istuntosalissa Rantanen selitti oikeudenkäynnin ja tuomareiden puolueettomuutta: ”Ei kai kukaan kuvittele, että sillä olisi merkitystä jutun ratkaisulle, että toisella puolella jutussa on ulkomaalainen mieshenkilö ja toisella puolella suomalainen naishenkilö, niin kuin ei silläkään, että tämän naisen isä on leijonaveljeni!”


+ + +


Olin kerran Rantasen kanssa kaupungintalolla, josta teimme lähtöä yhdessä kaupunginjohtaja
Seppo Välisalon kanssa Suurhallin saunaan. Rantanen soitti ulataksin keskukseen ja pyysi auton kaupungintalolle. Kun keskusneiti vänkäsi katuosoitetta, Rantanen huusi: ”Ettekö Te hyvä rouva tiedä, missä Teidän kaupungintalonne on? Jos ette, niin painukaa takaisin sinne mistä olette tulleetkin, varmaan Savosta.”

+ + +


Oikeustalolta Rantanen soitti taas kerran taksia itselleen: ”Taksi oikeustalon pihaan ja nokka Suurhallille päin.”


Keskusneiti tiedusteli kohteliaasti osoitetta. – ”Se on OIKEUSTALO, ettekö kuullut”, vastasi Rantanen.


Keskusneiti kuitenkin jatkoi tivaamista ja pyysi osoitetta. Rantanen ei siihen hätään muistanut oikeustalon katuosoitetta, mutta täsmensi: ”Se on postilokero
3”, ja kumautti luurin paikalleen.

+ + +


Rantanen oli apteekissa ostamassa Rennietä. Farmaseutti tiedusteli kohteliaasti, saako olla vihreää vai punaista, johon Rantanen tiuskaisi: ”Ei ole väliä olen värisokea.”


+ + +


Rantanen yöpyi kerran Hämeenlinnassa hotelli Aulangossa. Aamiaiselle mentäessä hotellin työntekijä tiedusteli Rantaselta, että asutteko täällä. Rantanen täräytti vastauksen: ”Ihminen, onhan minullakin sentään koti.”


+ + +


Kerrotaan, että Rantasen vaatteet olivat jääneet saunamökin pukuhuoneeseen, kun se oli tuhoutunut tulipalossa. Oli siellä muidenkin vaatteita, ja taskuissa olleet rahatkin paloivat. Perinnetieto kuitenkin kertoo, että Rantasen taskuista rahat vain sulivat.


+ + +


Rantasen nuukuudesta on paljon juttuja. Kerran Rantanen hurautti vanhalla Opelillaan Jalkarannantien Shellille, jota piti
Kyösti Keskinen. Rantanen pyysi tankkaamaan peräti kymmenen litraa. Keskinen oli ihmeissään: ”Onko tuomari lähdössä Lappiin?”

+ + +


”Minähän otan vaikka Hotaa, jos ilmaiseks saa.”


+ + +


Lahden urheiluhalliyhdistyksen talousarvion yhteydessä päädyttiin jonkin hankkeen osalta pienentää määrärahaa 100 000 markalla. – ”Se on sama kuin 1250 pulloa kossua”, tulkitsi Rantanen säästön mittavuutta.


+ + +


Kuopion kaupungin edustajat olivat tutustumassa Lahden Suurhalliin. Illan aikana joku savolaisista kertoi rehvakkaasti, että Kuopiossakin hallihanke etenee suotuisasti, suunnittelumäärärahaakin on jo varattu 50 000 markkaa. Tähän illan isäntä Rantanen vastasi: ”Kun me ryhdyimme suunnittelemaan hallia ja lähdimme Leningradiin tutustumaan sisähalleihin, niin jo ennen Pekanmäkeä olimme käyttäneet lystinpitoon saman summan.”


+ + +


ESS:n toimittaja
Vili Lindström haastatteli Rantasta halliyhdistyksen matkakulujen kasvusta, Rantanen vastasi, kuten lehdestä luimme: ”Se on meidän asiamme. Ethän varmaan ole Luhtaselta ja Upoltakaan kysynyt. Ota selvää, jos pystyt.”

+ + +


Myös Tampereelta tehtiin tutustumisvierailu Lahteen, maan ensimmäiseen täysimittaiseen jalkapallohalliin. Tampere suunnitteli omaa Pirkkahalliaan ja kaupunginjohtaja
Pekka Paavola leuhki, että siitä on tulossa pari metriä pitempi kuin Lahden Suurhalli on. Rantanen ei häkeltynyt: ”No eihän tämä meilläkään vasta ole kuin varsinaisen hallin tuulikaappi.”

Rantanen oli unohtanut pelireissulla jalkapallokenkänsä Palloliiton saunalle. Puhelimitse hän seuraavana päivänä tiedusteli kenkiään: ”Täällä tuomari Rantanen, onko minun nappulakenkiäni näkynyt siellä?”


Odotellessaan vastausta hän kuuli kuinka asiaa hoitava Palloliiton ihminen huhuili työkavereilleen: ”Täällä on puhelimessa joku tuomari tai linjamies, joka haeskelee pelikenkiään.” Kun puhelimeen vastannut henkilö palasi puhelimeen, Rantanen antoi tulla täydeltä laidalta: ”Kuulkaa ihminen, en ole linjamies, vaan oikeusneuvosmies Pentti E Rantanen, onko niitä kenkiä näkynyt!”


+ + +


Jääkiekkoliitto piti Lahden Seurahuoneella liitokokousta, jossa puheenjohtajana toimi Rantanen. Ennen kuin Rantanen alkoi lukea liittovaltuuston jäsenten vaalin tuloksia, kuiskasi hän HPK:n edustajalle
Harri Lintumäelle: ”Eihän tässä näin pitänyt käydä.” Harmillisesti oli mikrofoni unohtunut päälle ja kovaääninen kuiskaus herätti kokousväessä melkoista hilpeyttä.

+ + +


Rantanen ja Välisalo olivat Hakametsän hallissa katsomassa Ilveksen ja Kiekkoreippaan ottelua. Reippaan johtaessa ottelua oli valtuuston varapuheenjohtaja Rantanen tietenkin mielissään ja alkoi laulaa. Seurueessa oli muitakin silmäätekeviä ja Välisalo alkoi toppuutella vauhtiin päässyttä Rantasta. Tästä Rantanen ei pitänyt: ”Mitä se kaupunginjohtaja siinä piipittää, minä olen sellaisessa asemassa, missä kaupunginjohtajia valitaan ja erotetaan. Nyt minä laulan.”


+ + +


Turun uusi jäähalli, silloin nimeltään Typhoon, oli uusi ja Lahdesta lähti delegaatio tutustumiskäynnille. Seurueeseen kuului myös SM-liigan silloinen puheenjohtaja, valtiosihteeri
Teemu Hiltunen. Peli oli juuri alkanut, kun lahtelaisten seurue vähän myöhästyneenä saapui paikalle. Siinä omille paikoilleen pujotellessaan seurue pimitti hetkeksi näköalan ylemmällä penkkirivillä istuneilta, jolloin joku katsoja neuvoi lahtelaisia menemään nopeasti paikoilleen. Rantanen pysähtyi ja kääntyi neuvojaan päin: ”Haista sinä turkulainen vittu.”

+ + +


Rantanen oli mukana SM-liigan syksyn avausristeilyllä. Rantasen tuttu sanonta silloinkin oli ”Jawohl, alles gut”. Hyvin teki Rantanen itsensä tutuksi illan aikana. Kun SM-liigan senaikainen puheenjohtaja
Martin Saarikangas seuraavana aamuna tuli laivan aamupalalle, hän ovella paukautti Mikki Hiiri -henkseleitään ja kajautti möreällä bassollaan: ”Jawohl, alles gut.”

+ + +


Tuolle reissulle olimme menneet yhteisellä pikkubussikuljetuksella. Kun tultiin takaisin ja oltiin Autotalo Laakkosen kohdalla, sanoi
Reijo Mäki-Korvela, että hänen Cadillacinsa onkin varmaan jo Laakkosella kunnossa pienen peltivaurion jälkeen. Rantanen ilahtui: ”Hieno juttu, nyt meillä on taas auto.”

+ + +


Reipas-nimiset seurat viettivät 100-vuotisjuhliaan Seurahuoneella. Juhlaillallisen lomassa luettiin onnittelusähkeitä. Kun ne kaikki oli luettu, tiedusteli Rantanen kovaäänisesti: ”Eikö lääninverovirasto muistanut meitä lainkaan?”


+ + +


”Työläisenä minäkin aloitin, mutten tiedä, vaikka poliisina kuolisin.”


+ + +


”Rauhallisesti pojat, rauhallisesti, ikään kuin oltaisiin töissä.”


+ + +


”Poliittinen peli on kovaa, mutta epärehellistä.”


+ + +


Jos Rantanen oli tänään oma itsensä, hän aloitti mitalikiitospuheensa kaupunginhallituksen kokoushuoneessa: ”Hyvä valinta arvoisalta mitalitoimikunnalta, minullehan tämä mitali kuuluukin.”


kari.naskinen@gmail.com