tiistai 20. marraskuuta 2012

Nieminen Talermon tilalle, Talermo Tallbergin tilalle?Urheilu on niin iso asia, että kun Suomen olympiakomitealle ollaan valitsemassa puheenjohtajaa, ehdokkaiden paneelikeskustelu lähetettiin suorana televisiossa. Valinnasta päättää olympiakomitean valtuuskunta keskiviikkona 21.11.

Veikkaukset menevät niin, että kahdeksan vuotta puheenjohtajana toimineen
Roger Talermon tilalle valitaan Veikkaus Oy:n entinen johtaja Risto Nieminen. Kolmantena ehdokkaana on Painiliiton puheenjohtaja Jukka Rauhala.

Suomen urheiluorganisaatio muuttuu vuodenvaihteessa siten, että olympiakomiteasta tulee virallisesti suomalaisen huippu-urheilun johtoelin. Huippu-urheilusaavutukset heijastuvat myös puheenjohtajan valintaan, sillä 62-jäsenisessä valtuuskunnassa äänimäärät perustuvat siihen, miten eri lajiliitoilla on ollut urheilijoita olympiakisoissa. Näin esimerkiksi judolla, taekwondolla, tenniksellä ja uinnilla on äänestyksessä kaksi ääntä kullakin, mutta jalkapallolla vain yksi. Valtuuskunnan puheenjohtaja on
Kalervo Kummola.

Jos Nieminen tulee valituksi, jäädään odottamaan vuotta 2017, jolloin Kansainvälisen olympiakomitean jäsen
Peter Tallberg jää tehtävästä pois, koska yli 80-vuotiaita ei enää KOK:ssa saa olla. Astuuko Suomen edustajaksi silloin Talermo vai Nieminen? Tallberg on kuitenkin muistuttanut, ettei Suomella mitään kiintiöpaikkaa KOK:ssa ole.

Tallberg on ollut KOK:ssa vuodesta 1976 lähtien. Sitä ennen Suomen ykkösedustajana KOK:ssa oli
Erik von Frenckell 1948-76.

Eric von Frenckell olisi halunnut jatkaa pitempäänkin. Vuonna 1976 hän oli 88-vuotias, mutta siihen aikaan ei KOK:ssa ollut ikärajoituksia. Suomen olympiakomitea oli jo yksimielisesti päättänyt suositella Tallbergia KOK:n jäseneksi von Frenckellin tilalle, mutta kesken KOK:n kokouksen Montrealissa von Frenckell ilmoittikin, että hänpä haluaakin jatkaa KOK:ssa niin kauan, kunnes Suomi saa talviolympiakisojen järjestämisoikeuden. KOK:n puheenjohtaja
Lord Killanin keskeytti kokouksen, pyysi KOK:n toisen suomalaisedustajan Paavo Honkajuuren luokseen ja kysyi, mistä nyt on kysymys. Honkajuuri vahvisti, että kyllä Tallberg on Suomen virallinen ehdokas, ja kokous pääsi jatkumaan ja Killan löi nuijalla pöytään Tallbergin jäsenyyden merkiksi.

Erik von Frenckell oli ollut tärkeä henkilö siinä kamppailussa, millä Helsinkiin oli saatu olympiakisat. Nyt hän oli sitten ottanut elämäntehtäväkseen hankkia myös talviolympiakisat Suomeen. Erik von Frenckell kuoli 1977.


Ennen Tallbergin ottamista Suomen ehdokkaaksi oli kiinnostusta asiaan kysytty myös Sanoma Oy:n
Aatos Erkolta. Ei lähtenyt, mutta tuli myöhemmin valituksia Suomen taitoluisteluliiton puheenjohtajaksi.

Nykyisin KOK:ssa on myös jääkiekkoilija
Saku Koivu, joka kuuluu KOK:n urheilijakomissioon.

Suomen olympiakomitea muuten on vanhempi kuin itsenäinen Suomi. Se perustettiin joulukuussa 1907, jolloin sen tehtäväksi annettiin suomalaisten urheilijoiden valitseminen Venäjän olympiajoukkueeseen. Edessä olivat Lontoon kisat seuraavana kesänä, joissa
Verner Weckman voitti kultaa ja Yrjö Saarela hopeaa painissa, Verner Järvinen pronssia kiekonheitossa sekä Arvo Lindén pronssia painissa.

(Tämä juttu julkaistiin aiemmin Hämeen Kaiku -verkkolehdessä, www.hameenkaiku.fi)

kari.naskinen@gmail.com