keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Okko Kamu 21 000 euroa/viikko

Lahden kaupunginorkesterin uutena kapellimestarina parin vuoden päästä aloittava Okko Kamu tulee saamaan peruspalkkaa 14 000 euroa viikossa. Todellisuudessa palkkasumma muodostuu paljon korkeammaksi, sillä viikkopalkka nousee 21 000 euroon aina niinä viikkoina, jolloin Kamu johtaa orkesteria kaksi kertaa (eri päivinä, soitettava ohjelmisto sama). Tällaisia kaksoiskonserttiviikkoja on Lahdessa ja myös niin, että toinen konsertti pidetään Hämeenlinnassa.

Noista summista näkee, että kunnan palveluksessa olevista työn-tekijöistä kapellimestarit ovat kallispalkkaisimpia. Kaupunginjohta-jatkin joutuvat tekemään töitä kuukauden tai kaksi päästäkseen samaan kuin kapellimestarit viikossa. Peruskoulun lehtorin pitää tehdä töitä samoihin tienesteihin yltääkseen 6 kuukautta, hammashoitajan 11 kuukautta ja perhepäivähoitajan 12 kuukautta.

Kamu johtaa orkesteria kahdeksan työviikon ajan vuosittain. Työviikon pituus on 4-6 päivää. Lisäksi Kamu johtaa orkesterin kiertueet ja levytyksiä.

Lahden kaupunginorkesterin menot ovat vuodessa noin 5,5 miljoonaa euroa. Kuulijoita konserteissa oli viime vuonna 56 000 (edellisvuonna 60 000 ja sitä edellisenä 67 000). Sibeliustalon salin täyttöaste oli LKO:n viime vuoden konserteissa 63 prosenttia.

Lahden kaupungin rahoituksella toiminta tietenkin pyörii. Viime vuonna kaupungin tuki oli jokaista lahtelaista kohti laskettuna 26 euroa. Tänä vuonna tuohon summaan tulee taas pari euroa lisää. Muiden kaupun-kien sinfoniaorkestereita ei yhtä isoilla (euroa/asukas) summilla ylläpidetä.

Lahdessa orkesteritoiminta on suhteellisesti laskien kalliimpaa kuin muissa kaupungeissa. Veronmaksajien kannalta tilannetta kuitenkin helpottaa se, että LKO:n sponsoritulot ovat ylivoimaisesti suurimmat Suomessa.

Okko Kamun kanssa sopimusta tehtäessä oli esillä sellaistakin, että sopimustekstiin olisi tullut huomattavia väljennyksiä orkesterin peli-varoihin. Päättäjinä toimineet poliitikot kuitenkin tyrmäsivät nämä lisäresurssoinnit.

Viime viikolla orkesterin nykyinen neuvonantaja Jukka-Pekka Saraste sanoi, että 67 soittajan orkesteri on liian pieni - se ei pysty esittämään György Ligetin musiikkia (ESS 22.4.). Tarvittaisiin kymmenkunta soittajaa lisää, ainakin konserttikohtaisina free-lancereina. Sen verran olen Ligetin sävellyksiä kuunnellut, että jos sellaisia alettaisiin Sibeliustalossa vinguttaa, kuulijamäärät laskisivat edelleen.

kari.naskinen@gmail.com