torstai 16. huhtikuuta 2009

Lahen

Olen 40 vuodessa tullut niin lahtelaiseksi, että puuttuu enää yksi asia, ominaisuus. En suostu sanomaan, että olen "Lahesta". Tämä varmaan johtuu siitä, että tulin Lahteen Suomen Ateenasta, jossa ainakin silloin oikeakieli-syydestä pidettiin tarkkaan huolta. Siis Lahti, Lahdessa, Lahdesta, Lahteen.

Muutama aika sitten Etelä-Suomen Sanomien etusivulla oli ilmoi-tuskin, jossa yritys mainosti jonkin tuotteen olevan nyt saatavilla Lahessa tai jotakin sellaista.

Tämän vajavaisen lahtelaisuuteni lisäksi olen vielä niin lapsellinen, että pidän kirjaa mielenkiintoisista unista, joita satun jälkeenpäin muista-maan. Muutaman kuukauden takaa on unimerkintä: "Kun Lahden kaupunki tästä eteenpäin palkkaa uusia virkamiehiä, heidän pitää osata sanoa b- ja d-kirjaimet, koska ne kirjaimet ovat budjetti-sanassa".

Kesäkuun alussa Lahden kaupunginvaltuusto päättää kaupungin uudesta strategiasta. Saa nähdä, jääkö strategian otsikoksi valtuustoseminaarissa Jyväskylässä alustavasti muotoiltu "Ei oo Lahen voittanutta". Onko kysymys tyhmyydestä vai siitä, ettei uskalleta suoraan varastaa Mallasjuoman mainoslausetta "Ei oo Lahden voittanutta"?

On siellä Jyväskylässäkin yksi puhekielen sana, mikä vaatii kielenhuoltoa. Sanovat, että JYP on "Jyppi". Lahdessa jää-kiekkojoukkueen nimi on chicagolaisittain Pelicans, mutta lehtijutuissakin se on jo väännetty Pelsuksi - vähän niin kuin sievistelty muoto Perseestä.

Nyt tästä kaikesta kimpaantuneena otankin etäisyyttä Lahteen ja palaan asiaan joskus tämän kuun lopulla.

kari.naskinen@gmail.com