tiistai 28. huhtikuuta 2009

Keskustan kannattaisi jo lähteä hallituksesta

Nyt kun kepulaiset ovat turvautuneet viimeiseen oljenkorteensa Kekkoseen, kannattaisi perusteellisemminkin ottaa oppia Kekkosesta. Kun Keskustan kannatus uhkaa vajota 1970-80-lukujen vaalimenestyksen tasolle 16-17 prosenttiin, olisi käyttöä kekkosmaiselle rymistelylle. Ei muuta kuin pois hallituksesta, parlamentaarinen kriisi päälle ja Vanhanen vaihtoon jo ennen seuraavaa puoluekokousta.

Vanhasesta ei kuitenkaan tällaisiin tempauksiin ole. Sen sijaan Pekkarisessa on aina ollut pelimiehen aineksia. Jos vielä Väyrynen saataisiin takaisin kunnolla politiikantekoon, olisi Keskustalla kunnon hyökkäysketju Kekkonen - Pekkarinen - Väyrynen.

Pekkarinen sanoi televisiossa, että hyvätuloisetkin pitäisi saada jollain tavalla laman maksajiksi. Tämä se ongelma onkin. Kokoomus on narrannut Keskustan kovaan oikeistolaiseen veropolitiikkaansa. Keskustan tekisi ainakin näennäisesti mieli vetää pehmeämpää, inhimillisempää politiikkaa, mutta se ei ole mahdollista hallituksessa, jota todellisuudessa johtaa Katainen.

Eikä tilanne ole suinkaan muuttumassa. Hallitukselta on tulossa lähiaikoina uusia esityksiä rikkaiden olojen helpottamiseksi. Ne koskevat osinkotulojen verovähennysten lisäämistä ja pitkä-aikaissäästämiselle annettavaa verotukea. Jos Keskusta nämäkin esitykset allekirjoittaa, menee Pekkarisenkin äskettäisiltä sanomisilta pohja pois.

Vanhasen - Kataisen hallituksen ohjelmassa sovittiin kaksi vuotta sitten 2,2 miljardin euron veronkevennyksistä. Tähän mennessä kevennyksiä on tehty jo 3,6 miljardia euroa. Tämän takia valtion kassaa joudutaan paikkaamaan ennätysmäisellä lainanotolla, ja samalla linjalla joutuvat toimimaan kunnat.

Hallituksen politiikka tarkoittaa käytännössä sitä, että kuntasektorille muodostuu tänä vuonna lähes kahden miljardin euron rahoitusaukko. Se vastaa kahden veroprosenttiyksikön tuottoa.

Leikkauslistoja ei kuitenkaan ole eikä tule, vakuuttaa hallitus. Eipä niin, koska leikkauksiin pakotetaan kunnat. Vanhanen itse äänesti Nurmijärven kunnanvaltuustossa kouluopetuksen tuntikehyksen leikkaamiseksi kolmella prosentilla; esityksen oppituntien vähentä-misestä oli tehnyt sivistyslautakunta, jonka puheenjohtaja on Merja Vanhanen. Tämän äänestyksen Vanhaset hävisivät, mutta eräitä muita leikkauksia Nurmijärvellä päätettiin toteuttaa.

Vanhaset todistavat Nurmijärvellä, miten likaisen työn joutuvat hallituksen puolesta tekemään kunnat. Palveluja leikataan, laatua heikennetään ja henkilökuntaa lomautetaan.

kari.naskinen@gmail.com