keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Poliitikot tyytyisivät pienempiinkin palkkioihin

Jos Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän puheenjohtajaksi valitulle Francis McCarronille (Kok) olisi sanottu, että hänen kuukausipalkkionsa on 1000 euroa kuukaudessa, hän olisi luultavasti ottanut tehtävän vastaan. Varapuheenjohtaja Kari Lempiselle (SDP) olisi riittänyt 500 euroa. Todellisuudessa heidän kuukausipalkkionsa tulevat olemaan 3400 ja 1700 euroa.

Nämä poliittiset luottamuspaikat ovat statukseltaan niin korkeita, että ne ovat hyvin haluttuja riippumatta palkkioiden suuruudesta. On esimerkiksi tulevia vaaleja varten tärkeätä, että ehdokas on näkyvällä paikalla koko ajan. Julkisuus on taattu. Nimet ja kuvat ovat esillä. Veronmaksajat maksavat siis turhaan.

Kyseenalaista on myös, miksi Lahden kaupunki on päätynyt neljään puolipäivätoimiseen lautakuntajohtajaan, joille maksetaan kuukausipalkkoina 2500 euroa + erilliset kokouspalkkiot päälle. Nämä neljä ovat Sirkku Hildén (SDP), Hannu Himanen (Kok), Pekka Komu (SDP) ja Lasse Koskinen (Ps).

Ainoa perustellusti isopalkkainen poliitikko on kaupunginhallituksen puheenjohtaja, joka saa 5000 euroa kuussa. Se on isotöinen tehtävä, jota nykyisin hoitaa Juha Rostedt (Kok).

Pitää myös ottaa huomioon, että näiden jättisuurien palkkioiden lisäksi tulee muuta edustamista ja huvia, joista ko. poliitikot pääsevät nauttimaan. Esimerkiksi tutustumis- ja ”tiedonhankintamatkat” ulkomaille ovat mukavia rentoutumisreissuja.

Vaikka eliittipolitiikkojen palkkiot ovat vain pieni rippunen ko. hallinnonalojen budjeteista, ne joka tapauksessa antavat ulospäin kuvan siitä, että ”on millä mällätä” – ja samaan aikaan meille veronmaksajille tolkutetaan, että palveluja on karsittava, koska säästää pitää. Ristiriita on näkyvä.

Ihme, että Lahden kaupunkikin on ollut yli sata vuotta pystyssä, vaikka vasta nyt on tajuttu, että poliitikoille pitää maksaa näin ruhtinaallisesti.

kari.naskinen@gmail.com