lauantai 18. huhtikuuta 2015

Äänestysprosentilla iso merkitys


Omakotitalon (235 neliötä) etupihalla Lahden Jalkarannassa on valkoinen BMW-maasturi, vaimon käyttämä kakkosauto näkyy olevan Audi A3. Lapsilla on Ligier-mopoautot. Äänestämään mennään BMW:llä.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa äänestysprosentti Jalkarannassa oli 75,1. Jalkarantalaisten äänistä Kokoomus sai 42,4 prosenttia, henkilökohtaisissa äänissä oli kärjessä kolme kokoomuslaista.

Liipola B -äänestysalueella äänestysprosentti jäi 52,8:aan. Kokoomus sai äänistä 7,7 prosenttia, eniten ääniä saanut kokoomuslainen oli sijalla 16. Liipolassa ison äänisaaliin keräsivät perussuomalaiset, SDP ja Vasemmistoliitto.

Tällaisia Jalkaranta – Liipola -asetelmia on kaikkialla. Esimerkiksi niillä Helsingin äänestysalueilla, joiden äänestysprosentti nousi viime vaaleissa yli 75:n, oli Kokoomus ylivoimainen. Jakomäessä olivat selvästi kärjessä SDP ja perussuomalaiset, mutta kokonaishyöty jäi Eiran, Kampin, Marjaniemen, Munkkivuoren ja Töölön kokoomusvoittoa pienemmäksi, koska Jakomäessä äänestysprosentti oli vain 66.

Tämä asetelma toistuu vaaleista toiseen. Ne, jotka eniten tarvitsisivat politiikalta apua, ovat luovuttaneet, eivätkä käytä äänioikeuttaan. Helsingin ylipistossa asiaan perehtynyt akatemiatutkija Hanna Wass sanoo, että huono-osaisuus ja ihmisen huono elämäntilanne ylipäätään usein heijastuvat suoraan äänestämiseen. (Demokraatti 2.4.2015)

Huono-osaisilla on niin paljon murheita omassa päivittäisessä elämässään, että heidän kaikki aktiivisuutensa menee arjen ongelmien kanssa painimiseen. Hyväosaisilla on toisin: kun asiat ovat kunnossa ja mieli virkeä, jaksaa olla kiinnostunut myös vaaleista.

Hanna Wassin mukaan vähäisen äänestämisen yksi taustatekijä on huono terveys. Silloin liikkuu vähemmän sellaisissa paikoissa ja sosiaalisissa ympyröissä, joihin kampanjointi on keskittynyt. Eikä äänestämäänkään viitsi lähteä, jos terveydentila ei ole hyvä. Voisi ehkä lähteäkin, jos olisi oma auto pihassa, edes vanha Corolla, jos lähtisi käyntiin.

Tämä kaikki on tilastollisesti todistettu. Äänestysaktiivisuus korreloi oikeiston ja vasemmiston menestystä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun äänestysprosentti jää alhaiseksi, saavat hyväosaiset suhteettoman suuren edustuksen parlamenttiin – siis ne, jotka edustusta vähiten tarvitsevat.

Saa nähdä, vaikuttaako nyt yhtään se, että äänestyspäivä on mahdollisesti lämpimämpi kuin neljä vuotta sitten.

kari.naskinen@gmail.com