lauantai 7. huhtikuuta 2012

Ikea on kovempi juttu kuin Nokia, ja Greta Garbo suurempi kuin Taina Elg


Ranskalaisessa elokuvassa Nainen, jonka nimi on Nathalie esittää Francois Damiens ruotsalaista Markus Lundellia. Mies rakastuu Nathaliehen (Audrey Tautou), ja kun siinä sitten asioista puhutaan, käydään läpi myös ruotsalaisuutta, johon oleellisina osina kuuluvat mm. Ikea ja Abba. Elokuvissa Ikea onkin paljon enemmän esillä kuin meidän Nokiamme.

Ruotsi ja ruotsalaiset ovat kautta aikojen näkyneet elokuvissa enemmän kuin Suomi ja suomalaiset. Varsinkin Ikea on mielenkiintoinen tapaus; se on omanlaisena huonekalumerkkinään niin poikkeuksellinen harvinaisuus, että mikä tahansa kännykkämerkki on pelkkää standardikamaa sen rinnalla.

Hollywood-tasolla Ruotsi on suorastaan maailmanmerkki verrattuna piiritason Suomeen. Samanlainen vertailuasteikko koskee Abbaa ja Lordia. Oscar-palkintojakin Ruotsiin on tullut useita, parhaiksi ei-englanninkielisiksi elokuviksi on valittu Ingmar Bergmanin ohjaamat Neidonlähde 1960, Kuin kuvastimessa 1961 sekä Fanny ja Alexander 1983, parhaasta kuvauksesta on Oscar-patsaansa saanut Sven Nykvist Bergmanin elokuvista Kuiskauksia ja huutoja 1973 sekä Fanny ja Alexander 1983. Näyttelijöistä Ingrid Bergman on saanut kolme Oscaria (Kaasuvalo 1945, Anastasia 1957, Idän pikajunan arvoitus 1975). Virallisia Oscar-ehdokkuuksia ruotsalaiset ovat saaneet 14.

Suomalainen elokuvamies on käynyt noutamassa Oscarin kerran: kun Fanny ja Alexander palkittiin, ojennettiin Oscar elokuvan tuottajana toimineelle Jörn Donnerille.

Ruotsalaisista näyttelijöistä teki komean uran Hollywoodissa Greta Garbo, ja saapa nähdä, millaiseen tähteyteen Noomi Rapace vielä nousee. Greta Garbo saa tosin kiittää Ruotsissa työskennellyttä suomalaista ohjaajaa Mauritz Stilleriä, joka löysi hänet elokuviinsa, tytön nimeltä Greta Gustafsson. Stiller itsekin lähti Hollywoodiin, teki siellä muutaman elokuvan ja sai sentään nimensä Hollywoodin tähtien kadulle Walk of Famelle.

Suomen huippu Hollywoodissa on ollut Taina Elg. Hän sai kaksi Oscareiden jälkeen arvostetuinta palkintoa, Golden Globet lupaavimpana ulkomaisena naisnäyttelijänä 1957 ja parhaana musikaalinäyttelijänä elokuvasta Tytöt (1958).

Muuten on ollut hiljaisempaa. Irina Björklund ja Samuli Vauramo esiintyvät George Clooneyn kanssa elokuvassa The American (2010), Samuli Edelmann on uusimmassa Mission: Impossible -leffassa (2011), Tony Halme vilahti pankkirosvona Die Hard 4:ssä (2007) ja Peter Franzen esitti ruumista yhdessä C.S.I:n jaksossa (2004).

Tämän tason ruotsalaisia on varmaan paljon, mutta varsinaiseen Hollywood-kategoriaan ovat nousseet edellä mainittujen lisäksi mm. ohjaajat Victor Sjöström ja Lasse Hallström sekä näyttelijä Max von Sydow, Lena Olin ja Stellan Skarsgård, jonka poika Alexander Skarsgård on myös nousussa, samoin kuin Michael Nyqvist.

Nyt kuitenkin odotellaan, missä elokuvissa seuraavaksi näppäillään Nokian Lumiaa. Ehkä se pääsee Simpsoneihin, jossa aiemminkin on vinoiltu Suomelle.

kari.naskinen@gmail.com