Kokoomuksen mainostoimisto keksi, että esiintymällä työväenpuolueena saa ääniä. Toiseksi vaihtoehdoksi keksittiin, että Kokoomus on myös vihreä puolue. Viimeksi on puolustusministeri Jyri Häkämies ehdottanut, että perustettaisiin uudelleen suojeluskuntien kaltaisia "kodinturvajoukkoja".
Täällä Pohjantähden alla -elokuvan toisessa osassa kuvataan hyvin sitä, millaista järjestelmää maahan oltiin luomassa oikeiston suojeluskuntajärjestön avulla. Ei kaukaa hakenut, etteikö Suomesta olisi 1930-luvulla tullut fasistinen valtio.
Ei olisi mitenkään poikkeuksellista, että Suomeenkin kehiteltäisiin uudelleen tällainen väkivaltaorganisaatio, joka toimisi vapaaehtoispohjalta, mutta olisi tiiviissä yhteydessä valtion puolustusvoimiin. Suojeluskunnille voitaisiin antaa ikään kuin virallisia maanpuolustustehtäviä, koska puolustusvoimien määrärahoja joudutaan joka tapauksessa leikkaamaan. Tosin näiden leikkausten takana on pohjimmiltaan Kokoomuksen hinku Natoon. Kun Suomen armeijaa joudutaan heikentämään mm. varuskuntia lakkauttamalla, nousee Kokoomus esiin ja ilmoittaa, että tällaisessa tilanteessa on Suomen turvallisuuden takaamiseksi liityttävä Natoon.
Tunnetuin suojeluskuntaorganisaatio on Yhdysvalloissa toimiva Kansalliskaarti (National Guard), jolle valtio antaa aseet, ajoneuvot ja huoltotarvikkeet. Harjoituksiin kokoonnutaan viikonloppuisin ja joskus muinakin vapaa-aikoina. Sitten kun jossain tarvitaan väkivaltakoneistoa, kutsutaan kaarti apuun - eikä aina tarvitse kutsuakaan, sillä kansalliskaartilaiset ovat hanakoita lähtemään asialle, kun esimerkiksi jotkut vähemmistöryhmät "uhkaavat" yleistä rauhaa.
Suojeluskunnat toimivat Suomessa kansalaissotavuodesta 1918 alkaen siihen asti, kunnes tämä fasistijärjestö lakkautettiin Liittoutuneiden valvontakomission määräyksellä syksyllä 1944. Suurimmillaan suojeluskuntajärjestö oli 1941, jolloin sillä oli 127 000 jäsentä.
Suojeluskunnat huolehtivat kansalaissodan jälkeen siitä, että kansa pysyi kahtia jakautuneena. Niiden tehtäviin kuului mm. kelpoisuuslausuntojen antaminen kutsuntaikäisistä miehistä. Asepalvelukseen otettiin vain ne, jotka saivat paikallisen suojeluskunnan hyväksynnän, eli entisille punakaartilaisille tai heidän sukulaisilleen ei annettu sotilaskoulutusta.
Suojeluskuntalaiset olivat näkyvästi mukana Lapuanliikkeessä, joka Suomen historiassa on kaikkein selvimmin edustanut fasismia. Lapualaiset pukeutuivat pääasiassa suojeluskunta-asuihin. Timo Koivusalon uudessa Pohjantähti-elokuvassa käsitellään myös Mäntsälän kapinaa (1932), joka alkoi, kun Lapuan Liike ry:n mielestä maan hallitus ei ollut tehnyt kaikkia tarpeellisia toimia kommunismin hävittämiseksi. Lapualaisyhdistyksen tavoitteena oli tuohon aikaan myös sosiaalidemokratian hävittäminen.
kari.naskinen@gmail.com