keskiviikko 5. lokakuuta 2022

Muu maailma ihmettelee Venäjän, Ukrainan, USA:n ja Euroopan rauhantahdottomuutta


YK:n tämän vuoden yleiskokouksessa 20.-29.9. monet maat käyttivät puheenvuoroja neuvottelurauhan puolesta Venäjän ja Ukrainan sodassa. Ei kuitenkaan hyvältä näytä; Helsingin Sanomien pääkirjoituksessakin vannotettiin syyskuun piuolivälissä, että rautaa rajalle: ”sota voidaan ratkaista taistelukentillä” (HS 13.9.2022). Codepink-verkkosivustolla on otteita 67 puheesta, joista muutamia lainaan tähän Google-kääntäjää käytettyäni ja tekstejä lyhennettyäni.

Wang Yi (Kiinan ulkominsteri):Meidän on puututtava erimielisyyksiin rauhanomaisin keinoin ja ratkaistava kiistat vuoropuhelun ja neuvottelujen avulla. Kiina tukee kaikkia ponnisteluja, jotka edistävät Ukrainan kriisin rauhanomaista ratkaisemista. Kiireellisenä prioriteettina on käsitellä kaikkien osapuolten oikeutettuja turvallisuushuolia ja rakentaa tasapainoinen, tehokas ja kestävä turvallisuusarkkitehtuuri. Kehotamme kaikkia osapuolia estämään kriisin leviämisen ja suojelemaan kehitysmaiden laillisia oikeuksia ja etuja."

Subrahmanyam Jaishankar (Intian ulkoministeri): "Ukrainan konfliktin raivotessa meiltä kysytään usein, kummalla puolella me olemme. Vastauksemme on avoin ja selvä, Intia on rauhan puolella ja pysyy siellä. Me olemme YK:n peruskirjaa ja sen perusperiaatteita kunnioittavalla puolella. Me olemme sillä puolella, joka vaatii vuoropuhelua ja diplomatiaa ainoana ratkaisuna. Siksi on yhteisen etumme mukaista työskennellä rakentavasti sekä YK:n sisällä että sen ulkopuolella tämän konfliktin pikaisen ratkaisun löytämiseksi."

Alberto Fernandez (Argentiinan presidentti): ”Pysyvien haasteiden, kuten sodan, nälän ja inflaation, ratkaisemiseksi kaikki nyt riehuvat vihollisuudet on lopetettava, vuoropuhelun on vallittava ja rauha on palautettava Venäjän federaation sotilaallisen etenemisen jälkeen Ukrainan alueella. Haluan kiinnittää huomion yksipuolisten pakkokeinojen käyttöön. YK:n peruskirjan mukaan ainoat lailliset pakotteet ovat turvallisuusneuvoston asettamat kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi tehtyjen päätösten täytäntöönpano.”

Jose Ramos-Horta (Itä-Timorin presidentti): ”Venäjän, Ukrainan ja Nato-maiden on nieltävä ylpeytensä, tarkistettava aiempi politiikkaansa, joka johti tähän keskinäiseen itsemurhaan, vetäydyttävä toistensa rajoilta, annettava ukrainalaisten rakentaa uudelleen maansa ja elämänsä, annettava venäläisten vetäytyä turvallisin mielin rajoilleen."

Gaston Alphonso Browne (Antiguan ja Barbudan pääministeri): ”Maailmaa ei nyt hallitse konflikti kehitysmaissa, vaan pitkälti kehittyneessä maailmassa, jossa konflikti on idän ja lännen kansojen välillä. Siksi meillä on oikeus vaatia kaikkia osapuolia - toisaalta Venäjää ja toisaalta Nato- ja EU-maita - käyttämään diplomaattisia voimavarojaan ja taitojaan tämän maailmanlaajuisesti heikentävän sodan lopettamiseksi.”

Abdullatif bin Rashid Alzayni (Bahrainin ulkoministeri):Nämä uhat pakottavat kansainvälisen kumppanuuden ja yhteisen koordinoinnin väistämättömyyteen sotien ja konfliktien lopettamiseksi, niiden ratkaisemiseksi vuoropuhelun ja rauhanomaisin keinoin sekä suurvaltojen rakentavalla yhteistyöllä kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden saavuttamiseksii.”

Sheikh Hasina (Bangladeshin pääministeri): ”Uskomme, että vastakkainasettelu, kuten sota tai taloudelliset pakotteet, vastapakotteet eivät voi koskaan tuoda hyvää millekään kansakunnalle. Keskinäinen vuoropuhelu on paras tapa ratkaista kriisejä ja riitoja. Kehotan maailman omaatuntoa - lopeta asevarustelu, lopeta sota ja sanktiot. Varmista lasten ruoka, koulutus, terveydenhuolto ja turvallisuus. Luodaan rauhaa."

Gustavo Petro Urrego (Kolumbian presidentti): "Mitä hyötyä sodasta on, jos sen tarkoituksena on pelastaa ihmislaji? Mitä hyötyä Natosta ja imperiumeista on, kun uhkana on ihmisen älykkyyden loppuminen? Slaavilaisten kansojen on puhuttava keskenään ja maailman kansojen on aloitettava vuoropuhelu. Sota on ansa, joka saa aikaan ajan lopun suuressa järjettömyyden orgiassa."

Jean-Claude Gakosso (Kongon ulkoministeri); "Kun otetaan huomioon koko maapalloa uhkaava huomattava ydinkatastrofin vaara, ei ainoastaan konfliktin osapuolten vaan myös niiden ulkovaltojen, jotka voisivat vaikuttaa tapahtumiin rauhoittamalla tilannetta, pitäisi hillitä kiihkoaan. Niiden on lopetettava liekkien lietsominen ja käännyttävä pois turhasta voimasta, joka on tähän mennessä sulkenut oven vuoropuhelulta. Meidän kaikkien on välittömästi sitouduttava YK:n suojeluksessa oikeudenmukaisiin, rehellisiin ja reiluihin rauhanneuvotteluihin. Napoleonin Waterloon taistelusta 1815 ja Wienin kongressista lähtien tiedämme, että kaikki sodat päättyvät neuvottelupöytään."

Macky Sall (Senegalin presidentti ja Afrikan unionin pj.): "Vaadimme Ukrainan vihamielisyyksien lieventämistä ja lopettamista sekä neuvotteluratkaisua, jotta vältetään mahdollisesti maailmanlaajuisen konfliktin katastrofaalinen riski. Olen tullut sanomaan, että Afrikka on kärsinyt tarpeeksi historian painolastin alla; emme halua olla uuden kylmän sodan kasvualusta, vaan pikemminkin vakauden ja mahdollisuuksien napa, joka on avoin kaikille kumppaneille ja joka keskittyy molemminpuoliseen hyötyyn."

Pietro Parolin (Vatikaanin valtiosihteeri): ”Ukrainan sota on pahentanut jo globaaleja trendejä, mukaan lukien ruoan ja polttoaineiden hintojen nousu ja syrjäytymisen lisääntyminen. Konflikti on myös tuonut ydinvoiman eskaloitumisen riskiin, mikä on jäänyt suurelta osin julkisen tietoisuuden ulkopuolelle vuosikymmeniä. Ukrainan sota ei vain eikennä ydinsulkujärjestelmää, vaan asettaa meille ydintuhon vaaran joko eskaloitumisen tai onnettomuuden seurauksena. Ydinkatastrofin välttämiseksi on erittäin tärkeää, että konfliktiin ryhdytään vakavasti rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.”

Mustafa Al-Kadhimi (Irakin pääministeri): ”Kriiseillä ja alueellisilla sodilla on seurauksia kaikkiin maailman maihin ja tavalliset ihmiset maksavat aina näiden sotien hinnan. Ne vaikuttavat kaikkiin elämän osa-alueisiin, erityisesti energiahuoltoon, ruokaan ja turvallisuuteen. Tästä syystä painotamme tarvetta löytää rauhanomaisia ja kestäviä ratkaisuja alueellisiin ja kansainvälisiin kriiseihin vuoropuhelun avulla ja välttää voimankäyttöä rauhan ja kansainvälisen turvallisuuden ylläpitämiseksi sekä maailmantalouden ja ihmiskunnan pelastamiseksi näiden seurauksilta."

kari.naskinen@gmail.com