torstai 20. lokakuuta 2022

Iso vieras kylässä pienen luona


Helsingin Sanomien uusimmassa Teema-lehdessä käsitellään Suomen tasavallan presidenttejä. Kun Mauno Koivisto oli 1982 kutsunut tykkivene Karjalan päällikön Juhani Kaskealan adjutantikseen ja kun miehet tapasivat ensimmäisen kerran, sanoi Koivisto Kaskealalle: ”Komentajakapteeni on 35-vuotias poikamies. Olisiko jo aika harkita avioliittoa?” Kaskeala vastasi menneensä juuri kihloihin ja presidenttiä vastaus tyydytti, semminkin kun Kaskeala sanoi tulevan puolisonsa olevan turkulainen.

Adjutantin teh
täviin kuului mm. valtiovierailujen valmistelu ja toimeenpanon johtaminen. Iso tällainen tapaus oli 1988, kun Ronald Reagan vieraili Suomessa matkallaan huippukokoukseen Moskovaan. Ison vieraan mukana tuli yli 30 Yhdysvaltain ilmavoimien konetta, ja kun yhdestä alettiin vetää ulos helikoptereita, soitti Kaskeala välittömästi amerikkalaiselle kollegalleen ja ihmetteli asiaa.

Kollega sanoi, että Reaganin autosaattue ei liiku ilman, että yläpuolella lentää helikopteri. Sanoin, että meillä lentävät vain suomalaiset helikopterit, me olemme suvereeni valtio. Hän ei meinannut millään ymmärtää ennen kuin totesin, että meille on tulossa myös Gorbatshov käymään, emmekä halua myöskään punatähtisten neuvostohelikopterien lentävän Helsingin yllä.”

Rouva Eeva Ahtisaaren avustajana toiminut Laura Kolbe muistelee myös ison vieraan käyntiä 1997: ”Kaikki olivat hämmästyneitä, kun Amerikan presidentin Bill Clintonin peesissä saapui kolme lentokoneellista porukkaa ja tavaraa, ja meidän presidenttimme asioita hoiti pieni sitoutunut henkilökunta. Se herätti kunnioitusta presidentin kanslian hallinnollista kyvykkyyttä kohtaan. Sotilasvetoinen instituutio oli jämäkkä. Missään ei lipsuttu.”

Sauli Niinistö ei kerro lentokonejuttuja. Sen sijaan hän vastaa kysymykseen, ketä hän erityisesti arvostaa edeltäjistään:

Ryti.” Risto Ryti toimi presidenttinä 1940-44 sodan aikana. Vuonna 1946 Ryti tuomittiin sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä vankilaan.

”Ryti kantoi kansakunnan taakan omilla harteillaan. Se on vaikuttavaa. Hän otti sen taakan siinä mielessä vapaaehtoisesti, että ymmärsi, mitä oli pakko tehdä, ja otti siitä vastuun”, sanoi Niinistö.

kari.naskinen@gmail.com