tiistai 10. toukokuuta 2022

Sotasyyllisiä


Tuomiot jatkosotaan pääsyylliksi katsotuille annettiin helmikuun 21. päivänä 1946. Syyllisten pidättämiseksi toimitettiin asiakirjat pikaisesti Valpolle, eikä mennyt kahtakaan tuntia, kun Berliini
ssä sodan aikana lähettiläänä toimineen T.M. Kivimäen ovikello soi illalla Kaivopuistossa. Vain vähän myöhemmin oli toinen partio 30 kilometrin päässä Espoon kartanon pihassa hakemassa ulkoministerinä toiminutta Henrik Ramsayta, joka tarjosi pidättäjilleen kahvit työhuoneessaan, ennen kuin lähdettiin. Noista tapahtumista on kirjoitettu paljon, kiinniotoistakin ainakin Risto Niku (Kahdeksan tuomittua miestä, 2005) ja Jukka Tarkka (Sotasyyllisyys ja historian taito, 2009)

Isompia herroja ei hätyytelty aivan yhtä pikaisesti. Tasavallan presidenttinä 1940-44 toiminut
Risto Ryti käytiin pidättämässä Yrjönkadun uimahallista, mutta hän sai käydä kotona illallisella ennen kuljetusta Valpon selliin Ratakadulle. Entinen pääministeri J.W. Rangell oli hirvijahdissa Tervakoskella, josta hän sai palata kotiinsa ja vasta yösydännä soitettiin, joko noutajat voivat tulla.

Moninkertainen ministeri
Väinö Tanner haettiin kotoaan, jossa hän sai syödä kaalikeiton rauhassa loppuun. Sen sijaan ulkoasiainvaliokunnan jäsen Tyko Reinikka oli illalla teatterissa, eikä sen jälkeenkään vastannut ovikellonsoittoon, mutta hänet haettiin seuraavana aamuna.

Tässä mainittujen lisäksi oikeudenkäynnissä tuomittiin pääministeri Edwin Linkomies ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Antti Kukkonen.

Mitenkähän nyt kävisi, jos Suomi Nato-hakemukseensa syyllistyttyään joutuisi mielenvikaisen Putinin hyökkäyksen kohteeksi? Säätytalolla olisi tungosta ja jos vankeusrangaistukset olisivat samanlaiset kuin 76 vuotta sitten, näin ne menisivät:

Sauli Niinistö 10 vuotta kuristushuonetta
Sanna Marin 6 vuotta vankeutta
Pekka Haavisto 5,5 vuotta vankeutta
Antti Kaikkonen 5,5 vuotta vankeutta
Jussi Halla-aho 5,5 vuotta vankeutta
Petteri Orpo 5,5 vuotta vankeutta

Lisäksi ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenet voisivat saada 5 vuotta vankeutta (Ville Skinnari, Anna-Maja Henriksson, Li Andersson, Annika Saarikko, Emma Kari), Ulkopoliittisen propagandainstituutin Mika Aaltola ja Charly Palsternak 2,5 vuotta vankeutta sekä Nato-jäsenyyttä kannattaneet kansanedustajat 5 vuotta ehdollista vankeutta.

Muutaman vuoden kuluttua uusi presidentti armahtaisi tuomitut.

kari.naskinen@gmail.com