tiistai 17. toukokuuta 2022

Ikuinen rakkaus


Voiko suruun kuolla? Joka sunnuntai on lehdessä vähintään yksi sellainen kuolinilmoitus, jonka mukaan puolisot näkyvät kuolleen lyhyen ajan sisällä. Kun on oltu yhdessä 50 vuotta tai enemmänkin, toisen kuolema on järkyttävä asia. Mitään ei ole tehtävissä. Parempi on kuolla pois itsekin.

Tuollaisessa tilanteessa jäljelle jäävän elämä varmaan muuttuu niin jumalattomasti, että mistään ei tule mitään. On käytännön asioita, jotka menevät täysin jumiin, ja sitten on se valtava suru ja ikävä, joista ei pääse irti.

Etsin vastausta kysymykseen netistä. Lääketieteellisissä julkaisuissa on monenlaista todistusaineistoa siitä, että suruun voi kuolla. Iäkkäämmillä pariskunnilla on keskimäärin 25 prosenttia korkeampi riski kuolla ensimmäisen vuoden aikana puolison kuoleman jälkeen. Heti ensimmäinen vuorokausi rakkaan poismenon jälkeen on vaarallinen: sydänkohtauksen riski 20-kertaistuu.

En löytänyt tilastoa siitä, kummille tilanne on pahempi, naisille vai miehille? Helppo veikata miehiä, jotka ovat avuttomampia. Siksi on parempi, että mies kuolee ennen vaimoaan.

Sitten se rakkausasia. Ylivoimaisesti paras vaihtoehto on, että kuollaan yhtä aikaa, mutta se on hankala järjestää. On kuitenkin toivottava niin, että se rakas puoliso kuolee ensin, koska jos itse kuolee ensin, aiheuttaa liian ison surun rakkaalleen.

kari.naskinen@gmail.com