maanantai 23. toukokuuta 2022

Namusedistä sokerisetiin


Voisiko seksi olla tulevaisuudessa hyvinvointipalvelu, heittää kysymyksen pohdittavaksi suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen kustantama Maailman kuvalehti uusimmassa numerossaan. Ei anna suoraa vastausta, mutta vähän tuohon suuntaan ollaan kallellaan. Jatkoksi tähän voi kysyä, pitäisikö seksin ostamisesta saada Kela-korvaus?

Seksin ostaminen eli huorissa käyminen on pornoa. Tätä suoraviivaista tulkintaa ollaan kuitenkin
väljentämässä niin, että tälläkin alalla puhutaan ns. harmaasta alueesta. Lehdessä sanotaan, että on alkanut keskustelu seksityöstä auttamisammattina. Hellyyspalveluistakin puhutaan. Tarkoittaa käytännössä sitä, että ostajakunta laajenisi muihinkin ihmisryhmiin kuin puutteessa oleviin heteromiehiin.

Naiset ostavat seksiä harvemmin. Sexpo ry:n puheenjohtaja
Tiia Forsström sanoo monien naisten tottuneen niin huonoon seksiin, ettei tulisi mieleenkään maksaa siitä – ”miksi kukaan maksaisi seksistä, jos se on kädenlämpöistä”.

Seksipalveluita voisivat yhteiskunnallisina hyvinvointipalveluina ostaa myös vammaiset tai sairaalloisen ujot yms. Terveyskeskuksesta heille voisi vaikka antaa seksiseteitä – saahan kulttuuri- ja liikuntaseteleitäkin.

Maailman kuvalehden jutussa esitellään myös uusi ”sokerideittailu”. Tulevat mieleen entisaikojen namusedät, mutta tässä on nyt kysymys silti vähän muusta. Ollaan sillä harmaalla alueella, josta kuitenkin hyvin nokkelasti pääsee myös kunnon alueelle. Sokerideittailua varten on olemassa nettisivusto SugarDaters, jota yksi haastateltava vertaa Tinder-palveluun. Näillä sokeritreffeillä nuorempi nainen sugar babe tapailee yleensä vanhempaa miestä sugar daddya, joka on nykyajan namusetä, ei anna karkkia, vaan maksaa naisen laskuja, kustantaa matkoja ja antaa vähän rahaakin.

Sokerideittailua kuvataan klassiseksi treffailumuodoksi, jossa herrasmies hemmottelee prinsessaa. Eikä välttämättä ole
kaan kysymys seksistä, vaan vaikkapa siitä, että herrasmies pitää mainettaan yllä näyttäytymällä torikahvilassa tai sinfoniaorkesterin konsertissa kauniin nuoren naisen kanssa
ja ehkei enää ota eteenkään. Historiassa vastaavanlaisia suhteita kutsuttiin ylläpitosuhteiksi.

Suomessa seksin ostaminen yli 18-vuotiailta ei ole laitonta, Ruotsissa on. Järjestyslaissa kuitenkin kielletään seksipalvelujen myyminen ja ostaminen julkisilla paikoilla.
Seksin ostamisen täyskiellon kannalla ovat Suomessa Rkp ja kristilliset.

Edellisessä jutussani lainasin filosofi
Timo Airaksisen kertomusta eläimiinsekaantujan oikeudenkäynnistä. Samassa Airaksisen kirjassa Parasta kaikille (2009) hän kirjoittaa markiisi de Saden neuvosta eläinten hyödyntämisestä tässä harrastuksessa: ”Otetaan hanhi, työnnetään penis sen viemärisuoleen ja samalla sivalletaan pää poikki miekalla. Suolen kouristukset kuulemma toimivat mahtavasti.”

kari.naskinen@gmail.com

P.S. Blogijärjestelmäni ei kelpuuttanut tätä juttua ensin julkaistavaksi siihen panemani kuvan takia. Se oli piirros, jossa lyhythameinen nainen oli keskustelemassa automiehen kanssa auton avoimen ikkunan luona. Vaihdoin tilalle nuo miesten kuvat
SugarDaters-nettisivustolta ja tämän version blogisysteemi hyväksyi. Ensimmäinen tällainen tilanne 14 vuoden aikana.