torstai 25. helmikuuta 2021

Onko mikki auki, kuuluuko mitään?

Olen korona-aikana seurannut paljon suoratoistolähetyksiä netissä ja osallistunut muutamaan webinaariin eli tietokoneverkossa pidettyihin seminaareihin. Tässä touhussa on omat hauskuutensa, kun asia on uusi ja käyttäjät kokemattomia. Yleensä koskaan tällainen tilaisuus ei ala sujuvasti, vaan tyypillisimmillään näin:

- No niin, täällä ollaan, näkevätkö kaikki?
- Ei näy, mutta kuuluu, kommentoi joku.
- Jaha jaha, ovatkohan nämä kaikki piuhat nyt oikein?
- Joo, täällä näkyy ja kuuluu.
- Selvä homma, niin ja älkää pitäkö omia mikkejänne auki, käyttäkää chattia.
- Mistä se chatin saa näkyviin?
- Se on siellä ruudun sivussa tai alareunassa, niissä on vähän eroja.
- Hei, nyt kuva hävisi.

Kun tätä on kestänyt aikansa, tekniikka on melkein hallussa ja päästään alkuun. Koska näiden tilaisuuksien järjestäjät eivät kuitenkin usein ole olleet tekemisissä tällaisten asioiden kanssa, ongelmat ovat joskus mahdottomia. Kaksi kertaa olen joutunut lopettamaan seuraamisen siksi, että kuuluvuus on
ollut surkea; jossain isossa salissa kaikuu ja mikrofonitekniikka on huonoa, joten puheesta ei saa mitään selvää.

Luentotilaisuuksia pidetään monesti niin, että luennoitsija on kotonaan, josta hänen äänensä ja kuvansa välittyvät meille seuraajille luennoitsijan oman tietokoneen tai kännykän kautta. Jokin aika sitten Martti Häikiö piti luentoa Antti Hackzellista, kun yhtäkkiä alkoivat koirat haukkua.

”Meille tuli postia ja koirat aina haukkuvat, kun postinjakaja on oven takana. Pidetään nyt vähän aikaa taukoa, kunnes koirat hiljenevät”, sanoi Häikiö.

Usein myös se kuuluu asiaan, että luennoitsija ilmoittaa ottavansa nyt vettä, ettei suu kuivu. Viimeksi seurasin luentoa, jossa niihin teknisiin ongelmiin kuului, että ilmeisesti iPadia käyttäneen luennoitsijan piti ruveta etsimään laturinjohtoa, ettei luento katkea.

Virallisia kokouksiakin pidetään verkon kautta. Lahden kaupunginvaltuuston yhdessä kokouksessa tänä vuonna eräs valtuutettu istui saunanlauteilla kelteisillään ja osallistui kokoukseen. Pukeutumissääntöjä ei ole.

Vaikka ei tähän asiaan kuulu, niin vielä lainaus
lehti- ja urheilumies Martti Huhtamäen (kepu) pakinoinnista Kärkkäisen Kauppa-Suomi-lehdestä tällä viikolla. Huhtamäki kertoi tapauksessa, kun Kallion kaupunginosassa olevien viiden Linjan nimiä oltiin muuttamassa. Siis ne Ensimmäinen, Toinen, Kolmas jne. Voi olla vain Huhtamäen vitsi, mutta näin se meni:

”Skdl:n
Annaliisa Hyvönen ehdotti Rauhan linjaa, liberaalien Jaakko Itälä Mannerheimin linjaa, Kokoomuksen Erkki Heikkonen Paasikiven linjaa ja Keskustan Paavo Väyrynen Kekkosen linjaa, mutta kun SMP:n Pekka Vennamo hyväksyi edelliset sillä ehdolla, että Viides linja muutetaan Asialinjaksi, hyvä yritys romahti."

Linjojen nimet ovat peräisin 1800-luvun lopulta.
Ainakin kerran on nimienmuutoksia vakavastikin suunniteltu. Asiaa pohtinut komitea esitti 1927 uusiksi nimiksi Diakonissakatua, Juhani Ahon katua, Aleksis Kiven katua, Tornikatua ja Kirjastokatua. Valtuusto ei kuitenkaan uusia nimiä hyväksynyt.

Asialinjaa ei ole missään muuallakaan, mutta oikein kun etsin, niin Riadista Saudi-Arabiasta löytyi Matter Street.

kari.naskinen@gmail.com