keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Veronmaksajat antavat orkesterille lainan vuodeksi kerrallaan

Sinfoniaorkestereiden nykymuotoisista ystäväyhdistyksistä vanhin on Lahdessa toimiva Aplodit orkesterille ry. Sen perustamisesta tuli viime viikolla kuluneeksi 30 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi yhdistys julkaisi juhlalehden, jonka yhdellä sivulla on valokuva perustamissopimuksesta 11.12.1990. Allekirjoituksia on 20, joista pystyn lukemaan nimet Erkki Linko, Kari Salmi, Ritva Piispanen, Sirkka Henttonen, Onerva Vartiainen, Vuokko Niemi, Harri Lidsle, Kauko Mäenpää, Leena Mäenpää, Liisa Pellonpää, Marja Leivo. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin KOP:n pankinjohtaja Erkki Linko. Toiminnan varsinainen ylläpito tuli Marja Leivon vastuulle ja hänestä tuli myös puheenjohtaja Lingon jälkeen 1992.

Omaa Aplodit-lehteä yhdistys alkoi julkaista 1992. Nyt juhlalehdessä on iso haastattelu
Tero-Pekka Henellistä, joka 30 vuotta sitten oli Lahden kaupunginorkesterin intendenttinä. Sibeliustaloa ei vielä ollut, mutta monien mielessä oli jo haaveena uusi konserttitalo, sillä vanha konserttisali oli käynyt ahtaaksi ja Hollolankadun rekkaliikenteen kohina kuului joskus siälle, kun ohitusteitä ei vielä ollut.

Henell tietenkin oli hyvin perillä näistä haaveista, mutta hän kertoi toppuutelleensa: ”Totta kai, mutta on parempi, ettemme lähde barrikadeille, vaan että talo rakennetaan kiitokseksi meidän työstämme.”

Kymmenen vuoden kuluttua Sibelustalo valmistui, mutta edelleen kiitokset orkesterille mitataan kerran vuodessa. Kaupunginvaltuusto ottaa asiaan kantaa aina talousarviokokouksessaan, ja tänäkin vuonna Perussuomalaiset esitti pohdittavaksi kaupunginorkesterin lakkauttamista ja
vastaavien konserttien hankkimista nykyisiä kustannuksia edullisemmin ostopalveluina muista kaupungeista.

Kaikki eivät siis kiittele. Henell sanoo, että ”veronmaksaja antaa orkesterille lainan vuodeksi kerraan. Orkesterin tehtävä on maksaa laina takaisin, hyvällä korolla."

Tätä korkoa on tietenkin vaikea ilmaista rahamääränä. Se on jotain muuta. Pääsylippujen ja levyjen myynn
eillä ei budjetteja saada mitenkään kasaan, mutta valtionavustuksen ja Lahden veronmaksajien rahoilla orkesteria ylläpidetään joka vuosi yhteensä noin viidellä miljoonalla eurolla. Lahden kaupungin avustus on 28 euroa/asukas. Mitä se jotain muuta sitten on, Tero-Pekka Henell?


Sibeliuksen viulukonserton kahden version maailmanensilevytys on 100 000 myydyn irtolevyn lisäksi soinut aivan varmasti jokaisella maailman klassisen musiikin radiokanavalla. Eli kuinka monta kertaa sana Lahti on kuultu sen ansiosta maailmalla? Miljardi?”

Vuonna 1992 kaupunginorkesteri teki Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlan kunniaksi levyn, jolla olivat Maamme-laulu, Finlandia, Porilaisten marssi ja itsenäisyyden ajan musiikkia (Einar Englund, Uuno Klami, Felix Krohn, Väinö Raitio, Einojuhani Rautavaara). Kun viimeinen nauhoitus oli loppunut, soitti orkesterin luottamusmies Tuomas Kinberg Henellille ja sanoi, että tämä levy pitää saada jokaiseen lahtelaiseen kotiin. Aivan tähän ei päästy, mutta neuvottelujen tuloksena jaettiin lopulta 10 000 levyä Sokoksen kolmannen kerroksen levyosastolla, jonne lahtelaiset jonottivat niin, että korttelin ympärikin oli jonoa 800 metriä. Jokaisen levyn kapellimestari Osmo Vänskä signeerasi.

Lahden kaupunginorkesteri on tehnyt yli 80 levyä. Palkintoja on tullut. Henell painottaa, että ruotsalai
sen BIS-levy-yhtiön perustajalla Robert von Bahrilla on ollut keskeinen merkitys orkesterin menestykselle ja maineelle. Hän uskoi vielä tuntemattomaan orkesteriin, otti taloudellisia riskejä, mutta onnistui. Riski koski ainakin Joonas Kokkosen ja Kalevi Ahon sävellyksiä. Edelleen BIS on Lahden kaupunginorkesterin levymerkki, tänä vuonna on ilmestynyt Sergei Prokofjevin sävellyksiä levylläPeluri ja Kivinen kukka”.

Vuosia sitten minua moitittiin siitä, että käytän Lahden kaupunginorkesterista aina tuota vanhanaikaista nimeä, pitäisi puhua Sinfonia Lahdesta. Haluan kuitenkin korostaa meidän lainanantajien merkitystä eli sitä, että kysymyksessä on edelleen lahtelaisten veronmaksajien kustantama kaupungin orkesteri.

Aplodit orkesterille ry:n nykyinen puheenjohtaja on
Ulla Weijo, joka on eläkkeellä Lahden ammattikorkeakoulun liiketalouden alan koulutusjohtajan ja kansainvälisten asioiden johtajan tehtävistä.


kari.naskinen@gmail.com