perjantai 4. joulukuuta 2020

Nuukuus vie pitkälle

Ikean perustaja Ingvar Kamprad (kuvassa) oli tunnettu säästäväisyydestään. Ikean hallituksen nykyinen puheenjohtaja Lars-Johan Jarnheimer kertoi äskettäin Suomessa käydessään esimerkin Kampradin nuukuudesta niiltä ajoilta, jolloin Kamprad asui veropakolaisena Sveitsissä: Kerran vuodessa hän teki sieltä lomamatkan Ruotsiin, ajoi aina vanhalla Volkswagen Golfilla tai Volvo 142:lla. Hän perusteli tätä sillä, että pystyi menomatkalla ostamaan Tanskasta takakonttiin olutta ja palauttamaan tyhjät pullot paluumatkalla, joten sai pullopanttikolikot itselleen. Kampradilla oli alkoholistinvikaa ja Tanskassa olut oli halvempaa kuin Ruotsissa.


Jarnheimer luennoi Autoalan keskusliiton seminaarissa
Helsingissä viime kuussa. Kamprad oli tietenkin tarkka myös yrityksensä asioissa. Hän saattoi viettää päiväkausia tavarataloissaan ja haastatella satoja asiakkaita. Näin hänelle muodostui ajan tasalla oleva kuva siitä, mitä asiakkaat ajattelivat Ikeasta. Kamprad pani myös Ikean johtoportaassa työskentelevät kerran vuodessa viikon ajaksi lattiatason töihin Ikean myymälöihin. Näitä jaksoja kutsutaan antibyrokratiaviikoiksi.

Tuosta Kampradin nuukuudesta tulee mieleen
Reino Laakkonen, joka veljensä Yrjön kanssa menestyi erinomaisesti sanomalehti-, auto- ja kiinteistöbisneksissä. Kerran Reino Laakkonen keskeytti palaverinsa Joensuun KOP:n johtajan kanssa. Laakkonen oli katsonut kelloaan ja todennut: "Nyt pittää lähtee äkkiä. Anttilassa on kananmunniin alennusmyynti ja se männöö kohta kiinni." Kirjoitin tällaisista Laakkosen tempauksista 13.9.2009: http://naskinen.blogspot.com/2009/09/nuukailijan-muotokuva.html

Jarnheimer antoi AKL:n autokauppiaille yksinkertaistetut ohjeet hyvästä asiakaspalvelusta:

1. ole aina ajoissa paikalla
2. muista soittaa asiakkaalle takaisin
3. puhu aina totta
4. älä koskaan parkkeeraa autoasi asiakkaalle varattuun ruutuun.

kari.naskinen@gmail.com