sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Oppositio otettava mukaan hallitukseen

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni sanoo tämän päivän Helsingin Sanomissa, että jos koronavirus pitää Suomen ja maailman suljettuna pidemmälle kuin kolme kuukautta, se on monelle taloudelliselle toiminnalle loppu. Silloin upotaan suohon. Valtio todennäköisesti velkaantuu lisää kaksinumeroisen luvun miljardeja, ennakoi valtiovarainministeri. Edellisen kerran Suomi oli syvässä suossa 1990-luvun laman aikana, ja silloin suosta meidät veti kuiville Nokia, mutta nyt ei tällaista vetäjää ole näköpiirissä.

Näin kovassa tilanteessa pitäisi puoluepolitikoinnin loppua. Hallitusta olisi täydennettävä ottamalla siihen mukaan oppositiopuolueet. Yhteen hiileen puhaltaminen on nyt yhtä tärkeätä kuin 75 vuotta sitten.

Nykyiset ministerit saisivat jatkaa lukuun ottamatta heikoiksi sönköiksi osoittautuneita Krista Kiurua ja Marina Ohisaloa. Heidät voisi korvata Petteri Orpo, joka nimitettäisiin sisä- ja peruspalveluministeriksi.

Koska nyt on kysymys Suomen tulevaisuudesta, on perustettava kokonaan uusi tulevaisuusministeriö ja usko tulevaisuuteen -
ministeriksi valittava Päivi Räsänen.

Kilpaurheilutoiminta on loppunut, joten sen vaikeuksia selvittämään sopii parhaiten tietenkin selviytymisen mestari, urheiluministeri
Hjallis Harkimo.

Jussi Halla-aholle on vaikea heti löytää sopivaa tehtävää, joten hän voisikin olla salkuton ministeri, jollaisia aikoinaan käytettiin tasapainottamaan hallitusten poliittista jakaumaa. Kovia nimiä ollutkin: Eljas Erkko kuukaudenpäivät 1932, J.K. Paasikivi talvisotahallituksessa 1939-40 ja Hertta Kuusinen yhden viikon 1948.

Nykyisen perustuslain mukaan tällaisia salkuttomia ministereitä ei enää ole mahdollista käyttää, mutta tätä kieltoa on jo kierretty nimittämällä
valtioneuvoston kansliaan epämääräisiä kansliaministereitä, Ilkka Kanerva 1987-91 ja Paula Lehtomäki 2003-07. Kyllä hätä keinot keksii ja nyt on hätä.

kari.naskinen@gmail.com