torstai 30. huhtikuuta 2020

Stonehengen kivet kuin Lego-palikoita

Televisiosta on tullut kolme jaksoa sarjaelokuvasta Talo jalavan varjossa. Tapahtuu aivan 1900-luvun alussa Englannissa. Miespäähenkilö on Henry Wilcox, jonka perhe on rikastunut suunnattomasti mm. tuottamalla Afrikasta kumin raaka-ainetta. Tästä siirtomaiden ryöstämisestä jo ehdinkin kirjoittaa toissa päivänä, mutta lisäksi sarjassa otettiin ohimennen esille Stonehengen erikoinen kivirakennelma.

E.M. Forsterin alkuperäisromaani on vuodelta 1910, jolloin Stonehenge oli iso mysteeri, eikä siitä kunnon selvyyttä koskaan saadakaan. Henry Wilcoxin ja Margaret Schlegelin innostamana kävin divarissa ja löysin vanhan lehden, jossa tällaisia menneisyyden arvoituksia kuvataan, ei varsinaisesti selitetä. Stonehengen lisäksi lehdessä esitellään Gizan pyramidien vieressä oleva sfinksi, olmeekkien kivipäät Meksikossa, Costa Rican kivipallot, Pääsiäissaaren patsaat ja muutama muukin arvoitus.

Luultavasti vanhin näistä on Stonehengen ympyrä, joka on arkeologisten ja muiden tieteellisten tutkimusten perusteella tehty vähitellen ehkä 3000 eaa. - 1500 eaa. Rakentajista ei ole hajuakaan. Jättiläiset, kelttiläiset druidipapit, vieraat ulkoavaruudesta, viikingit, roomalaiset…?

Kun tällaisia juttuja
alkaa netistä klikkailla, niin helposti päivä menee, mutta onhan tässä nyt aikaa. Stonehengen kohdallakin teoriat ovat mitä villeimpiä ja hauskempia. Yhdenkin, peräti USA:n tieteenedistämisseuran vuosikongressissa pidetyn esitelmän mukaan kysymyksessä voikin olla musiikkiin liittyvä asia:

”Yhtenä päivänä esihistoriassa Etelä-Englannin tasangolla kaksi huilunsoittajaa puhalsi samanaikaisesti taianomaista musiikkia. Se houkutteli paikalle neitoja, jotka alkoivat tanssia, vaikka oli pyhäpäivä, jona huvittelu oli kielletty. Jumala
t vihastuivat tästä ja muuttivat nuoret kivipatsaiksi.” Tämän esitelmöitsijä tietenkin kertoi taruna, mutta sitten hän muuttui taas tiedemieheksi:

”Taruun saattaa kätkeytyä totuudensiemen. Voi olla, että Stonehengen pystyttäjiä innoitti harhakuva, jonka loivat kaksi musikanttia. Nimittäin kun kaksi muusikkoa soittaa taajuudeltaan samaa ääntä ja kuulijat kiertävät kehää heidän ympärillään, kuulijoista tuntuu, että soitto vuoroin voimistuu, vuoroin häviää olemattomiin. Kyse
on interferenssi-ilmiöstä, jossa ääniaallot summautuvat ja vaiheensa mukaan joko vahvistavat tai sammuttavat toisensa.”

Aivan tuore nettijuttu CNN-uutistoimiston sivustolla puolestaan kertoo, että Stonehengessä käytettiin jo tuhansia vuosia sitten samanlaista kahden kappaleen kiinnitystapaa kuin on Lego-nappuloilla. CNN:n kuvista näkyy, että näin on: toisessa kivessä on kuoppia ja sen päälle pannussa kivessä on kohoumia, jotka menevät niihin kuoppiin.

Ufo-porukoiden tekemisistä ei tietoa ole, mutta kyllähän kaikki mahdollista on. Jotkut ovat sitä mieltä, että matkustusajat maailmankaikkeudessa ovat niin pitkiä, ettei sieltä kaukaa tänne meille ole tulijoita, kun emmehän mekään kovin kauas pääse reissaamaan. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, millaisia konsteja on ehkä niillä olioilla, jotka ovat alkaneet kehittyä vaikkapa miljardi vuotta aiemmin kuin homo sapiensit. Niillä voivat liikkumistavatkin olla toisenlaisia paremman osaamisen ansiosta – oliot voivat ehkä muuttaa olomuotonsa esimerkiksi valoksi, jolloin matkanopeus suurenee, eikä tarvita erikseen mitään avaruusaluksia – sitten perillä vain muututaan takaisin alkuperäisiksi.

Tällainenkin tuli mieleen, kun luki eilen Helsingin Sanomien juttua kolmesta Pentagonin julkaisemasta ufo-videosta vuosilta 2004 ja 2015. Näin Pentagon vahvisti, että kysymyksessä ovat aidot havainnot ja niistä saadut videokuvat. Yhden havainnon olivat tehneet hävittäjälentäjät, mutta he eivät olleet Maapallolla tehdyllä rakkineellaan pysyneet vierailijan vauhdissa mukana, joten se oli karannut näkymättömiin.

Saa nähdä, mihin tämä ilta innostaa, kun Hero-kanavalta tulee Transformers – Kuun pimeä puoli. Neloselta tulisi yöllä myös tärkeä Astral-tv, mutta sen aikana ollaan varmaan jo simaunessa.

kari.naskinen@gmail.com