torstai 1. elokuuta 2019

Kaarle Kustaa salaa rallikyydissä

Vuonna 1982 kuningas Kaarle XVI Kustaa vieraili Jyväskylässä seuraamassa MM-rallia. Kunkku pääsi itsekin rallivauhtiin, kun Autourheilun kansallisen kilpailulautakunnan puheenjohtaja Kari O. Sohlberg otti hänet kyytiinsä yhdelle pikataipaleelle, jonka he ajoivat ennen kilpailijoiden tuloa. Ajokkina oli Henri Toivosen vanha takavetoinen Talbot Sunbeam Lotus. Vauhdin Maailman uusimmassa numerossa Sohlberg kertoo, että Kalle Kustaa innostui hommasta valtavasti.

”Yhteistuumin päätimme, että emme ilmoita ralliajelustamme Ruotsin lähetystölle. Siitä nousi hirvittävä haloo, koska he saivat tietää asiasta vasta seuraavan päivän lehdestä”, muisteli Sohlberg.

Kuninkaalle itse kilpailukin oli mukava, kun
Hannu Mikkolan voittaja-autossa Audi Quattrossa oli kartanlukijana ruotsalainen Arne Hertz, ja toiseksi kilpailussa tuli samanlaisella autolla ajanut ruotsalainen Stig Blomqvist.

Toinen Sohlbergin ajeluttama vieras oli Kansainvälisen autourheiluliiton ranskalainen puheenjohtaja
Jean-Marie Balestre. Hänet Sohlberg vei Humalamäen pikataipaleelle, joka on niitä takavuosien tunnetuimpia hyppypätkiä.

”Ajoimme sellaista suurin piirtein 60-prosenttista vauhtia. Huomioin heti, että Balestre ei ollut koskaan ennen istunut kilpa-auton kyydissä. Kun auto hiemankin lensi ilmaan, moottorin kierrokset nousivat ja kivet hakkasivat auton pohjaa. Talbotin ikkunat olivat hänen puoleltaan heti hiestä huurussa”, kertoi Sohlberg.

”Hän muistutti minulle koko ajan, että ihmisiä on tiellä. Kun saavuimme erikoiskokeen maaliin, kysyin häneltä, mennäänkö vielä seuraavan ek:n lähtöön. Vastaus oli lyhyt: ei, kilpailukeskukseen.”

Humalamäestä Sohlberg siis palasi kilpailukeskukseen Laajavuoreen, josta ensimmäiset autot olivat juuri lähdössä kohti Humalamäkeä. Balestre meni lähtölavalle ja kertoi kilpailijoillekin, että hän oli juuri ollut pikataipaleella presidentti Sohlbergin kanssa.

Vuoden lopulla oli
Pariisissa autourheilun MM-palkintojenjakojuhlat. Siellä Balestre taas kuulutti juhlavieraille: ”Presidentti Sohlberg ja minä olemme ajaneet ralliautolla yhdessä.”

kari.naskinen@gmail.com