lauantai 17. elokuuta 2019

Elokuva aiheesta yhtä löperö kuin aihekin

Television juontajakeskeisen puheohjelman katsojaluvut ovat kymmenen vuotta olleet laskussa, joten eiköhän vaihdeta sen vetäjä Katherine Newbury nuorempaan. Tästä lähtee amerikkalainen elokuva Late Night. Ensin kuitenkin yhdelle käsikirjoittajalle annetaan potkut ja tilalle otetaan toinen. Missään vaiheessa ei elokuva kuitenkaan varsinaisesti lähde liitoon, vaan on samaa höttöä kuin nämä television ns. talk show -ohjelmatkin yleensä.

Elokuvan
sisällöllinen juju on siinä, että uusi käsikirjoittaja on intialaisperäinen Molly, joka kiintiönaisena tuo uutta näkökulmaa Katherinen vitseihin ja muuhun lätinään, kun käsikirjoitusryhmän kahdeksan muuta jäsentä ovat valkoisia miehiä. Mollya esittää Mindy Kaling (kuvassa vas.), joka myös on elokuvan käsikirjoittaja, ja on ollut tekemässä myös joitakin Suomessakin nähtyjä tv-sarjoja. Hän on myös työskennellyt jotenkin Conan O´Brienin kanssa.

Mindy Kaling kirjoitti Katherine Newburyn roolin vartavasten Emma Thompsonille (kuvassa oik.), joka näyttelee erinomaisesti itseään täynnä olevaa, moninkertaisesti palkittua tv-tähteä. Näiden kahden naisen yhteistyö toimii Mindy Kalingin kirjoittamien vuorosanojen ja Emma Thompsonin värikkään näyttelemisen ansiosta hyvin, mutta ongelma on, että elokuva on kuitenkin jokseenkin tyhjä.

Elokuvaa on kaikesta huolimatta hymistelty. Johtuu osaksi siitä, että tähän aikaan vuodesta teattereihin tulee hyviä uusia elokuvia kovin vähän, joten yritetään ottaa ilo irti vähemmästäkin. Eli paljon melua tyhjästä.

Ohjaaja Nisha Ganatran on tätä ennen tehnyt ison määrän tv-sarjoja, joten hänkin tuntee heppoisen tv-viihteen perinpohjin.

Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä tällaisen hömppäohjelman tuotantoprosessi. Kun ohjelma tulee myöhään melkein joka ilta, alkaa vitsien ideoiminen
joka aamu kymmeneltä, jolloin koko porukka kokoontuu ideoimaan tuoreita juttuja aamun sanomalehtien uutisjuttujen pohjalta. Katherine itse ei näissä hommissa ole mukana, eikä hän ryhmän jäseniä tunne edes nimiltä.

Sekin tulee havainnollisesti esille, millainen työsuhdeturva Amerikassa on. Yksi käsikirjoittaja saa potkut siltä istumalta, kun kehtaa pyytää pientä palkankorotusta. Molly otetaan hänen tilalleen ilman minkäänlaisia kirjallisia sopimuksia.

Amerikkalaiseen tapaan korkeasta moraalista pidetään kuitenkin huolta, ainakin puheissa, kuten Katherine yhden Late Night ohjelman alkujuonnossa. Siis kaksinaismoraalista. Ohimennyttä meetoo-asiaakin sivutaan.

kari.naskinen@gmail.com