keskiviikko 14. elokuuta 2019

Kaiken takana on nainen

Helsingin Sanomissa oli eilen juttu, jossa sanottiin geenitutkijoiden pitävän ikää vain ”kehollisena tilana, joka voidaan korjata”. Ei tuon tarkoituksesta oikein täyttä selvää saa, mutta yksi tosiasia kuitenkin on, että miesten lyhyemmän eliniän takana on nainen. Matti ja Teppokin tämän tietävät, ja tutkimustulokset vahvistavat: Me Naisissa oli nimittäin juttu tutkimuksesta, jonka mukaan eunukit elävät keskimäärin 14 vuotta kauemmin kuin muut miehet.

Sellainen ristiriita kuitenkin on, että saman lähdeteoksen mukaan miehet tarvitsevat seksiä enemmän kuin naiset. Miehillä on elämänsä aikana keskimäärin 6,8 rakastettua, mutta naisilla vain 2,7, vaikka elävät pitempään.

Miehistä 43 prosenttia unelmoi sänkyynmenosta naispuolisten työtovereittansa kanssa, mutta naisista vain 25 prosenttia kuvittelee tämänkaltaisia seksijuttuja.

Miesten suurempi seksinnälkä selittyy mm. sillä, että he eivät tarvitse samalla tavalla rakkautta kuin naiset. Tämä luonnollisesti tekee ymmärrettäväksi sen, että miehet käyvät herkemmin vieraissa kuin naiset.
Shere Hiten kuuluisa raportti 1976 paljasti, että 72 prosenttia amerikkalaisista miehistä ainakin kehui käyneensä vieraissa jo kahden ensimmäisen avioliittovuotensa aikana.

Mutta onko sittenkin niin, että eunukkien pitempi elämä ei johdukaan naisten kanssa touhuamiselta välttymiseltä, vaan että synnin palkka on kuolema, ja siksi miehet kuolevat nuorempina kuin naiset?

Turun yliopiston perinnöllisyystieteen entinen professori
Petter Portin selittää koko asian vähän samalla tavalla kuin Helsingin Sanomien eilisessä jutussa. Kirjassaan Perinnöllisyys, ihminen ja luonto (WSOY, 1983) Portin sanoo, että ihmisen kuoleminen on oikeastaan luonnon virhe, joka ensin johtaa vanhenemiseen ja virheiden kasautuessa lopulta kuolemaan. Vanheneminen ja kuolema ovat teoreettisesti outoja luonnonilmiöitä, ja Portin ihmettelee, miksi ne ovat evoluution aikana ollenkaan syntyneet ja kehittyneet.

Vanheneminen ei ole geneettisesti ohjelmoitu tapahtuma, vaan se johtuu mak
romolekyylien synteesissä iän kuluessa tapahtuvista virheistä. Soluissa on dna-happoa ja elämä yleensä perustuu sen kykyyn kahdentua, kun asia oikein yksinkertaistettuna ilmaistaan. Tässä tapahtumassa sitten tapahtuu virheitä, jotka johtavat solujen ja elävän luontokappaleen kuolemaan.

Näin ei välttämättä tarvitsisi olla. Portin nimittäin kirjoittaa, että kaikkein yksinkertaisemmat oliot, kuten onteloeläimet ja värysmadot voivat regeneroitu
a ja uudistua niin, että ne ilmeisesti tämän ansiosta välttyvät vanhenemiselta. Mutta miksi kuohitut miehet elävät pitempään kuin me muut, ja ovatko naiset rakenteeltaan lähempänä onteloeläimiä kuin miehet?
kari.naskinen@gmail.com