sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Urheiluviihteen vuotuinen kohokohta

Kumpi on parempi, moottoripyöräilyn sivuvaunuluokan maailmanmestari vai jääkiekon MM-kisojen pistepörssin voittaja? Onko kovempi juttu voittaa maailmanmestaruus hiihtosuunnistuksessa vai voimanostossa?

On paikallaan, että urheiluvuoden menestyjät pannaan huomenna maanantaina paremmuusjärjestykseen nimenomaan Hartwall-areenalla, joka on urheiluviihteen ja usein muunkin viihdebisneksen keskeinen paikka Suomessa.

Alun kysymyksiin en osaa vastata. Koska kuitenkin olen vanhaa perua Urheilutoimittajain liiton jäsen, osallistuin äänestykseen. Kun en pystynyt järjestämään eri urheilulajeja toinen toistensa edelle, äänestin pelkästään omien mieltymysteni mukaan, ja ykköseksi nousi ylivoimaisesti sen ihmeellisen riemastuttavan ilmaveivimaalin kiekkokisoissa tehnyt Mikael Granlund.

Granlundin maali oli meille suomalaisille tärkeä. Sen näki televisiosta 1,7 miljoonaa suomalaista. Tätä suuremmat katsojaluvut olivat viime vuonna vain tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla (2,3 miljoonaa), saman illan puoli yhdeksän uutislähetyksellä (2,2) ja MM-kisojen loppuottelulla Ruotsia vastaan (2,1).

Granlundin maali oli viime vuoden paras yksittäinen viihdetapahtuma. Siksi Granlund. Koska tällaista listaa ei voi absoluuttisen oikein kukaan tehdä, kirjoitin omalle listalleni oman mieltymykseni mukaan neljä moottoriurheilijaa, ja otin mukaan myös kolme omien nykylajieni edustajaa. Niin että tällaisiin pohjiin maanantain gaalaillan palkitsemiset perustuvat.

1. Mikael Granlund, ilmaveivimaailmanmestari
2. Juha Salminen, maailman kaikkien aikojen paras enduroajaja, taas maailmanmestaruus
3. Osku Palermaa, keilaaja maailman huipulla, PBA World Championshipin voitto
4. Peetu Piiroinen, kolmannen kerran voitto lumilautailijoiden tärkeimmässä sarjassa (TTR-kiertue)
5. Joonas Kylmäkorpi, maarata-ajon maailmanmestari toisen kerran peräkkäin
6. Mika Ahola, viisinkertainen enduron maailmanmestari
7. Mikko Oivanen, lentopallon Maailmanliigan pistepörssin voittaja
8. Pekka Päivärinta, sivuvaunuluokan maailmanmestari
9. Jarkko Nieminen, jatkoi viime yönä hyvää pelaamistaan
10. Roope Korhonen, vuoden paras pesäpalloilija

kari.naskinen@gmail.com