sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Hiihto pois lajivalikoimasta

Kun en nyt pariin kuukauteen ole maksanut MTV3:n Max-kanavan korttimaksua, en ole tänä talvena nähnyt lähetyksiä hiihtokilpailuista. Näin on hiihto pudonnut pois lajivalikoimastani, koska kuulun niihin puolittaisiin penkkiurheilijoihin, jotka eivät enää lehdistä viitsi urheilutuloksia seurata.

Hiihto on mielenkiintoinen televisiolaji. Yhteys hiihtoon kuitenkin katkeaa, jos lajin kilpailuja ei näe. Hiihtoliiton kannattaisi ottaa tämä huomioon, kun on huolissaan hiihdon tulevaisuudesta Suomessa. Mistä niitä uusia hiihtäjiä tulee, jos kiinnostusta lajiin torjutaan myymällä maailmancupin lähetysoikeudet maksukorttikanaville?

Syyttää voi myös Yleisradiota. Kyllä sen "julkisen palvelun" tehtävään pitäisi kuulua myös suomalaisille tärkeimpien urheilulajien pitäminen itsellään. Kun julkista palvelua näyttävät olevan esimerkiksi hölmöt tv-sarjaelokuvat ja iskelmähumppalähetykset, niin kyllä myös hiihdon pitäisi olla.

Suomen ylivoimaisesti suosituin urheilulaji jääkiekkokin on jo siirtynyt kokonaan pois Yleisradiolta. Tästä eteenpäin nähdään ilman korttimaksuja vain MM-kisojen viimeiset ottelut ja Suomen ottelut. Jääkiekon osalta tilanne on kuitenkin sikäli toisenlainen, että sen suosiota ei romahduta edes maksukanaville siirtyminen, koska jääkiekon perässä ollaan suurin joukoin maksoi mitä maksoi.

Omat törkeytensä on jääkiekonkin tv-systeemissä. SM-liigan runkosarjan pelit näkyvät Urho-kanavalta, mutta jos haluaa nähdä myös play off -pelit, joutuu ostamaan erikseen Nelonen Pro -kanavan. Maajoukkueen ottelut puolestaan näkyvät Canal+:lta.

kari.naskinen@gmail.com