maanantai 30. tammikuuta 2012

Mitä ne siellä koulussa oikein opettavat?

Iltalehdessä esitettiin viime viikolla muutamia tietokilpailukysymyksiä Miss Suomi -ehdokkaille. Sunnuntaina missiksi valittu Sara Chafak esimerkiksi veikkasi, että Kalevalan tekijä oli Väinämöinen. Eniten arveltiin tekijäksi Aleksis Kiveä, mutta kymmenestä tytöstä ei kukaan osannut nimetä oikeaa tekijää Elias Lönnrotia.

Kolme tiesi, että Erkki Tuomioja on ulkoministeri. Sen sijaan peräti kahdeksan osasi sanoa, että jääkiekkojoukkue KalPa on Kuopiosta. Tämä tosin onkin tärkeä tiedonalue, koska kohta kaikki kymmenen tyttöä ovat SM-liigapelaajien tyttöystäviä. Helsinkiläinen Sara Chafak kuului niiden kahden tietämättömän joukkoon, mutta kyllä hänkin varmaan sen älyää, että tärkeintä on tutustua HIFK:n ja Jokerien pelaajiin.

Missit ovat noin 20-vuotiaita, joten ainakin peruskoulu on käytynä. Joutuukin kysymään, mitä ne siellä koulussa oikein opettavat. Kai tällaiseen yleistietämättömyyteen on jokin yleisempikin syy.

Toisaalta ei tämä mikään suomalainen ilmiö ole. Stern-lehden teettämän selvityksen mukaan 18-30-vuotiaista saksalaisista vain 20 prosenttia tietää, mikä on Auschwitz ja mitä siellä on tapahtunut.

Suomi on aina pärjännyt erinomaisesti maailmanlaajuisessa Pisa-tutkimuksessa, mutta uusin tutkimustulos paljastaa, että suomalaisten koululaisten lukutaito on nyt heikentynyt. Opetushallituksen opetusneuvos Pirjo Sinko on todennut tästä, että ensimmäistä kertaa Suomen historiassa on lukutaito kääntynyt laskuun. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että tuhannet nuoret lähtevät peruskoulusta kykenemättä lukemaan jatko-opinnoissa riittävällä tasolla.

Helsingin yliopiston matematiikan laitoksen dosentti Marjatta Näätänen on nähnyt, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen uusien opiskelijoiden matematiikantaidotkin ovat heikentyneet dramaattisesti. Nykyisistä ylioppilaista iso osa ei selviytyisi edes vanhan keskikoulun laskennon pääsykoetehtävistä – puhumattakaan peruskoulun päättävistä.

Ylioppilaskokeen hyväksymisrajaakin on jouduttu alentamaan, jotta reputtajien määrä ei olisi noussut kohtuuttoman suureksi.

kari.naskinen@gmail.com