torstai 19. tammikuuta 2012

Vaikutusvaltaisin enemmistö saa presidenttinsä

Keskisuomalaisen entinen päätoimittaja, professori Erkki Laatikainen ehdotti kolme vuotta sitten, että seuraavaksi tasavallan presidentiksi valittaisiin Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Näin ei tapahtunut, vaan nyt Suomen rikkaimmisto saa oman presidenttinsä. Tämän takeena on ollut, että rikkaimmisto on koko vaalikampanjan ajan ollut voimakkaasti presidenttiehdokas Sauli Niinistön tukena.

Vaikutusvaltaisimmassa asemassa yhteiskunnassa oleva porukka on tehnyt vaalikampanjaa sekä Kokoomusta rahoittamalla että omia tiedotusvälineitään hyödyntämällä. Laatikainen on nähnyt, että media on puolensa valinnut: esimerkiksi MTV3, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Iltalehti, Aamulehti, Kauppalehti ja paljolti Yleisradio ovat Niinistön takana.

Maakuntien isot sanomalehdet kuuluvat pääosin samaan sarjaan. Lahdessa tein vertailun siitä, miten Etelä-Suomen Sanomat noteerasi presidenttiehdokkaiden vierailut Lahdessa. Isot kuuden palstan jutut lehti teki Sauli Niinistöstä, Paavo Lipposesta ja Pekka Haavistosta, mutta sen verran piti eroa saada aikaan, että Lipposesta pantiin lehteen takaapäin otettu kuva. Puolet pienemmät jutut olivat Paavo Arhinmäestä ja Paavo Väyrysestä sekä vielä pienemmät Timo Soinista ja Sari Essayahista.

Televisiossa eniten puheaikaa on annettu Niinistölle.

Luonnollistahan tämä tietenkin on. Mahdollisuuksiaan käyttävät ne, joilla siihen on eniten varaa. Kannattajat panostavat siihen ehdokkaaseen, jonka he olettavat parhaiten edistävän etujaan. Kun tiedotusvälineistön vaikutusvaltaisin osa on lähellä kokoomuslaista ajattelua olevien hallussa, on selvää, että tämä näkyy vaalien tuloksessa. Eikä kysymys ole vain tiedotusvälineiden omistussuhteista, sillä kuten Laatikainen nyt kirjoitti, "journalistien enemmistö on tämän päivän Suomessa kokoomuslaisia ja vihreitä" (blogi 16.1.). Ei olisi enää yllätys, jos vaalien toiselle kierrokselle menisivät Niinistö ja Haavisto.

Lehtimaailmassa on tapahtunut iso mullistus. Vastikään on neljä pientä demarilehteä jouduttu taloussyistä lakkauttamaan. Kohta on jäljellä vain muutama iso lehtitalo. Helsingin Sanomat omistaa jo palan Etelä-Suomen Sanomiakin, jonka hallituksessa istuu myös Hesaria kustantavan Sanoma Newsin toimitusjohtaja Pekka Soini. Sanoma Oy:n Oikotie Oy:ssä ovat nykyisin omistajina myös Etelä-Suomen Sanomat, Kaleva ja Turun Sanomat.

Oman yhtenevän ryhmänsä muodostaa Keskisuomalaisen ympärillä oleva ryhmittymä. Laatikaisen entinen työnantaja omistaa myös Savon Sanomat, Iisalmen Sanomat ja Warkauden Lehden. Lisäksi sen yhteistyökumppaneihin kuuluvat samaan ulkoasuun muokatut Etelä-Suomen Sanomat ja Karjalainen sekä Ilkka ja Pohjalainen.

Ei tällaisille kokoonpanoille pienemmät mitään mahda. Eivät Toivo Sukarin Masku-mainokset Uutispäivä Demarissa paljon auta. Niinistön tukena oleva Sukari vain laskee, että on hyvä pitää suhteita yllä varmuuden vuoksi myös toiseen suuntaan. Samasta oli kysymys, kun lakkautettu Viikko-Häme (SDP) sai ilmoitustuloja Osuuskauppa Hämeenmaalta ja välillä muiltakin isoilta lahtelaisyrityksiltä - ikään kuin ojennettiin kättä ay-liikkeelle.

Mutta nyt siis Niinistö. Vaikka presidentiltä on valtaa hävinnyt, on presidentti edelleen "maan isä" tavalla tai toisella, riippuu siitä, miten presidentti roolinsa ottaa. Eikä Niinistö mikään patamusta mörkö ole, vaikka rikkaimmiston suosikki onkin. Parempi sentään Niinistö kuin Jorma Ollila, jota Niinistö houkutteli porvareiden yhteisehdokkaaksi vuoden 2000 vaaleihin. Kokoomuskaan ei voi olla ollenkaan varma Niinistön lojaalisuudesta, sen verran eri linjoilla Niinistö on ollut Kokoomuksen nykyjohdon kanssa joissakin asioissa.

kari.naskinen@gmail.com