torstai 28. huhtikuuta 2011

Vaalisiivous

Naiset tekevät kevätsiivouksia, minä tein vaalisiivouksen. Tyhjensin kirjoituspöydän vaaleihin liittyneistä lipuista ja lapuista, lehtileikkeistä ja muistiinpanoista. Tässä tulos:

VAALIEN iskusanaksi muodostui jytky. Urbaanisanakirjasta löytyy eri sanoille selityksiä, mitkä on otettu elävästä elämästä. Jytkyn kohdalla on sanonta ja tuokiokuva: "Iskin eilen baarista Juhan, ja sillä oli ihan mieletön jytky."

Kukin voi ajatella, mitä tuo jytky tarkoittaa. Minusta jytky vaikuttaa kuitenkin sellaiselta, että sen synonyymi on jööti.

Se tässä persujen tapauksessa on erikoista, että sitä kannatetaan ikään kuin salaa. Kyllä minäkin jumalattoman määrän ihmisiä tunnen, mutta miten on mahdollista, että kukaan heistä ei ole sanonut kannattavansa persuja. Timo Soinin porukkaa äänestäminen koetaan ilmeisesti jotenkin häpeälliseksi.

Anne Louhelainen (Ps) sen sijaan hyväksikäytti häpeämättä isäpuoltaan Mikko Vainiota, entistä SMP:n kansanedustajaa. Vielä kiitosilmoitukseensa Anne Louhelainen pani Vainion kuvan.

Teuvo Hakkarainenkin on persujen uusia kansanedustajia. On niitä EU:n vihaajia. Hyvin on kuitenkin Hakkaraisten perheyritykselle Oy Haka-Wood Ab:lle Viitasaarelle kelvannut EU-tuki, vuosina 2009-11 lähes 500 000 euroa.

KESKUSTALLE vaalit syöttivät niin paksun jöötin, että siinä on nielemistä pitkäksi aikaa. Jonkinlainen korpivaellus tästä joka tapauksessa alkoi, kun puolueen kannattajat pääsivät viimein kostamaan kepun 90-luvun herroille EU:hun menon.

HIFK palasi mestariksi 13 vuoden tauon jälkeen. Kepu ei palaa ehkä koskaan, Mari Kiviniemi saattoi jäädä viimeiseksi kepulaiseksi. Voi käydä niinkin, että Perussuomalaisista tulee ajan myötä uusi maaseudun puolue.

KOTIKAUPUNGISSANI Lahdessa SDP voitti ja ohitti Kokoomuksen, vaikka täälläkin Kokoomus jyräsi mainosmarkkinoilla. Lisäksi Kokoomus sai entiseen malliin tukea Etelä-Suomen Sanomilta, jonka päätoimittaja jalkautui ennen vaaleja pääkirjoitussivultaan tavallisille uutissivuillekin mollaamaan Jutta Urpilaista.

Vaalipäivän aattona päätoimittaja Heikki Hakala suoraan myönsikin omassa kirjoituksessaan, että hän päätoimittajana ja ESS lehtenä pyrkivät vaikuttamaan ihmisten päätöksiin.

Vaalien jälkeen lehdelle oli isoin asia Kokoomuksen tappio. Eduskunnasta pudonneen Ilkka Viljasen kohtaloa itkettiin puolen sivun jutun verran. Samassa lehdessä oli pieni kahden palstan juttu Lahden ääniharavasta Mika Karista (SDP).

Milloinhan porvarilehdet äityvät vastaavanlaisiin valitusvirsiin, kun firmat sanovat irti satoja ja tuhansia työntekijöitä? Luultavasti tavallisen duunarin työttömäksi jääminen on hänen perheelleen isompi juttu kuin kansanedustajan perheelle vaaleissa putoaminen.

JOUKO SKINNARIN (SDP) tapaus on mielenkiintoinen. Kuinkahan moni ihminen minullekin sanoi vaalien alla, että toivottavasti ainakaan Skinnari ei mene läpi. Sanojat olivat sekä demareita että muita. Mikä ihme tässä on? Että jos joku on oikein kouliintunut tehtäväänsä, niin hänen naamaansa ei enää haluta nähdä pelkästään sen takia, että vaihtelun vuoksi haluttaisiin joku uusi naama tilalle.

Skinnarilla on osaamista vaikka muille jaettavaksi. Kansanedustajana hän on ollut 32 vuotta ja sitä ennen jo Rafael Paasion hallituksen poliittisena sihteerinä. Paavo Lipposen 1. hallituksessa hän oli II valtiovarainministerinä 1997-99. Skinnarin tietomäärä on valtava. Viime vuosina Skinnari on ollut suomalaisen talouselämän vaikuttaja eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajana mm. rahoitus-, energia- ja ympäristöasioissa sekä valtion omistajapolitiikassa. Hän on myös perusturvaan laajasti perehtynyt kansanedustaja.

Alkaneen nelivuotiskauden jälkeen Skinnari on toiminut kansanedustajana 36 vuotta. Nykyisistä kansanedustajista edellä ovat vain Ilkka Kanerva 41, Mauri Pekkarinen 37, Pertti Salolainen 37 ja Ben Zyskowicz 37 vuotta. Historiasta löytyy pisin eduskuntaura on RKP:n John Österholmilta 46 vuotta. Onnittelut, Jokke!

Näyttelijä Sampo Sarkola muuten ehdotti, että ministereiden tulisi olla yli 60-vuotiaita. Perustelu: nuoremmat tekevät vain uraa siirtyäkseen hyväpalkkaiseen duuniin. Mika Karin ei tarvitse niin pitkälle odottaa, ministeriys tulee jo paljon aikaisemmin.

kari.naskinen@gmail.com