perjantai 1. huhtikuuta 2011

Puhu minulle rakkaudesta


Sukupolvenvaihdos Teatteri Vanhassa Jukossa on nyt edennyt siihen pisteeseen, että Ritva Sorvalin paikan Kaj Chydeniuksen lahtelaisessa laulustudiossa on ottanut teatterin näyttelijä Minja Koski (kuva). Hänen kaksi konserttiaan todistivat, että samasta puusta veistettyjä ovat. Minja Kosken tulkinnat Chydeniuksen laulelmista ovat raikkaita, pitää varmaan sanoa myös musikaalisia, mutta vielä niissä ei ole sitä monenkirjavaa elämänmakua, mikä Ritva Sorvalin persoonallisessa äänessä on. Vähän viinaa ja tupakkaa, niin kyllä se siitä?

Chydeniuksen säestämän Minja Kosken konsertti alkoi Korkealla veisulla, joka on yksi Chydeniuksen vanhimpia sävellyksiä (1965). Alkuperäisen tulkitsijan Aulikki Oksasen ainutlaatuisen vangitsevaa ääntä ei kukaan tavoita, mutta heti tällä laululla Minja Koski osoitti, että Chydeniuksen laulustudio on saanut hänessä samanlaisen uuden laulajan kuin vaikkapa Taru Nyman, joka myös aloitti laulajanuransa Jukossa vuonna 2000.

Konsertti oli koottu rakkauslauluista, mutta Minja Kosken vahvuuksiin kuuluu myös voimakkaiden ”taistelulaulujen” osaaminen, kuten olen jo aikaisemmin huomannut. Tästä sektorista sai selvää vihiä nytkin, kun Minja pääsi runttaamaan ääntään lauluissa Jäähyväiset (Marja-Leena Mikkola) ja Puhu minulle rakkaudesta (Aulikki Oksanen).

Minja Kosken työkiireisiin kuuluu tällä hetkellä Jukon lisäksi esiintyminen helsinkiläisessä Teatteri Rujossa. Siellä menee parhaillaan saksalaisen nykykirjailijan Dean Loherin Tatuointi. Mukana näytelmässä ovat myös Jukon taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen ja Lauri Maijala, jonka kirjoittama näytelmä Muoviukkeli eli veteraani Johanneksen ilmestys saa kantaesityksenä Jukossa ensi lokakuussa.

Vielä tänä keväänä Vanhassa Jukossa kuullaan lisää Chydeniuksen musiikkia. Huhtikuun 14. päivänä hän tuo mukanaan Lahteen ykkösvalkyyriansa Monna Kamun, joka esittää Chydeniuksen lauluja Marja-Leena Mikkolan teksteihin. Kai siellä jotain tätä rataa mennään: Alhaalta ylöspäin pyydetään, Jäähyväiset, Laulu kuolleesta rakastetusta, Laulu rakastamisen vaikeudesta, Mallioppilas, Rattopoika, Suoprinssi, Tyttö ja tanssiva karhu, Äkkiä elämässä…

kari.naskinen@gmail.com