tiistai 26. huhtikuuta 2011

Pakko lopettaa katsominen, kun nuorten näyttelijöiden puheesta ei saa selvää


Nelosen uusi suomalainen poliisisarja Virta on niin huonosti puhuttu, että se vaatisi tekstityksen. Varsinkin nuorten näyttelijöiden puheilmaisu on täysin kelvotonta. Pahin on isossa roolissa Laura Birn, joka sössöttää kuin muutkin teinitytöt nykyisin. Kaksi jaksoa katsottuani lopetin sarjan seuraamisen pelkästään tästä syystä.

Teatterioppilaitoksissa ei ilmeisesti enää puheilmaisuun kiinnitetä huomiota. Eivätkä kaikki televisioon haalittavat ”näyttelijät” edes kouluttaudu tehtäviinsä. En muista, kuka ohjaaja äskettäin sanoi lehtijutussa, että oli löytänyt yhden näyttelijän uuteen elokuvaansa jostakin baarista – oli hyvän näköinen ja sopivan tuntuinen johonkin rooliin, ja siitä vaan kuvauksiin.

Ei Virta muutenkaan säväyttänyt. Beckin ja Wallanderin kilpailijaksi Virrasta ei ole. Mallia on kyllä otettu, mutta ei toimi. Älytöntä on varsinkin yhteiskunnallisten ja sosiaalisten teemojen ymppääminen mukaan jopa ruotsalaissarjoja enemmän. Kyllä kunnon poliisi- ja rikossarjat toimivat paremmin ilman tätä ihmissuhdelätinää, hyvinä esimerkkeinä äskeiset Alamaailma-trilogia ja Tappajan näköinen mies.

Entä tämä asia: onko oikeassa elämässä tosiaan niin, että pollarit ovat keskenään jatkuvasti niin pahoissa riidoissa kuin esimerkiksi Virrassa Antti Virmavirta ja Petteri Summanen?

Tämän hetken ylivoimaisesti paras poliisisarja on Subilla torstai-iltaisin näytettävä Lain varjossa. Se kertoo suomalaisittainkin ajankohtaisesta asiasta, poliisin peitetoiminnasta. Eduskunnan jo hyväksymä laki mahdollistaa poliiseille mahdollisuuden soluttautua rikollisten joukkoon hankkimaan todisteita rikollisesta toiminnasta. Lain varjossa tapahtuu Los Angelesissa, jossa komisario Carter Shaw (Dylan McDermott) toimii poliisin peiteyksikön päällikkönä.

Suomessakin peitetoimintaa on voitu harjoittaa aikaisemminkin, mutta nyt lainsäädäntöön on tehty muutoksia. Niiden suhteen tuntuu kummalliselta, että nyt poliisi joutuu myöhemmin paljastamaan rikollisille peiteoperaationsa. Kai tämä on taas jokin ihmisoikeusasia, että edes rosvoja ei saa petkuttaa lopullisesti. Kannattaisi lainlaatijoiden perehtyä enemmän amerikkalaisiin elokuviin ja ottaa oppia niistä.

Ranskalainen mafiasarja Mafiosa tulee Subilta lauantain-sunnuntain välisenä yönä. Ollaan Korsikan saarella, jossa sikäläisen klaanin johtoon nousee yllättäen kolmekymppinen menestyvä asianajaja, nainen, kun hänen setänsä tapetaan raa'asti. Nuori nainen saa sedältään perinnöksi pahamaineisen Paolin suvun klaanin, mikä saa suvun miehet raivon partaalle.

Mafiosaa on ensimmäisen jakson perusteella turha verrata Sopranosiin, kuten on tehty. Alun tapahtumien perusteella vallanvaihdos klaanissa saa aikaan julman kostonkierteen, ja teemoiksi noussevat väkivalta, korruptoituneet poliisit ja ihmiskauppa.


kari.naskinen@gmail.com