torstai 14. huhtikuuta 2011

Mainos se on joka kannattaa?

Hauskin näkemäni vaalimainos on tummaihoisella Wilson Kirwalla (Kok). Tämä entinen juoksija ja nykyinen satusetä ilmoittaa itsestään, että ”ei ihan perussuomalainen”.

Monet ovat keinot, kun eduskuntaan pyritään. City-lehti oli pyytänyt muutamaa kymmentä ehdokasta alastonkuviin lehden sivuille, ja kahdeksan oli suostunut. Mitähän siitä voi päätellä, että nämä nakupellet edustavat Piraattipuoluetta (4), Vasemmistoliittoa (3) ja Vihreää liittoa (1)?

Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja, lahtelainen Mika Kari (SDP) puolestaan ilmoittautui edustamaan Heinolaa. Viikko-Hämeen joka kotiin Heinolassa jaetun lehden etusivulla hän julisti ykskantaan, että ”Heinolan parhaaksi – sinun äänelläsi olen valmis edustamaan Heinolaa myös kansanedustajana”. Mainoksessa ei ollut mainintaa, että hän on lahtelainen. Eivät kaikki ihmiset ole niin aktiivisia, että ottavat selville kaikkien ehdokkaiden kotipaikkakunnat. Entä mitä ajattelivat ne lahtelaiset, jotka lukivat mainoksen?

Heinolalaisen Hannele Rämön (SDP) iskusana itsestään on ”kärkikarvaaja”. Hänen poikansa on jääkiekkoilija Karri Rämö, mutta jos ei ole jääkiekkofani, ei ymmärrä tuosta jääkiekkotermistä yhtään mitään. Baarissa kysyin kahdelta naiselta, ymmärtävätkö he. Toinen pyöritti päätään ja toinen sanoi, että ruma sana.

Lahden Pelicans Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljanen (Kok) tuntee karvaamisen, samoin sen, että porvarihallitusten aikana on ilmapiiri yhteiskunnassa huonontunut. Kun joku äijä löi puukolla Viljasen vaalipalatsin seinään torilla, lähti Viljanen karkuun ja kertoi sitten Ilta-Sanomissa, että ”aistittavissa on ollut tällainen yleinen tyytymättömyys, joka on lisääntynyt. Yhteiskuntaan tyytymättömiä on paljon enemmän.”

Tyytymättömyyttä on puolin ja toisin. Hyvinvointivaltion alasajoprojektissa on päästy niin hyvään vauhtiin, että tulokset näkyvät jo. Kun laitoshoitopaikkoja on vähennetty, heiluvat ulos päästetyt puukkoineen toreilla. Tämä tietenkin aiheuttaa tyytymättömyyttä varsinkin oikeistossa, jossa perinteisesti ollaan kurin ja kurittamisen kannalla.

Valtion tuottavuusohjelmakin heikentää järjestyksenpitoa, koska poliisien vakansseja pitää vähentää. Ehkä oikeiston ajatus tässä on, että rikkaammat huolehtivat muutenkin turvallisuudestaan, vaikka rakentamalla aitoja ja muureja asuntojensa ympärille sekä ostamalla turvapalveluja vartiointifirmoilta.

Varsinainen herrapuolue RKP sanoo oikeiston ideologian suoraan vaalimainonnassaan: ”Rikkaamman Suomen puolesta”.

Mutta onko Juha herra vai narri? Ei mitään tietoa, koska lehti-ilmoituksessa Etelä-Suomen Sanomissa oli vain Juhan etunimi ja kuva sekä äänestysnumero, tai ainakin se vaikutti vaali-ilmoitukselta.

Televisiosta en ole vaalimainoksia nähnyt, mutta tärkeä väline telkkari vaalien alla on. Niin tärkeä, että ehdokkaana olevan Mikael Jungnerin (SDP) kuuluttajapuoliso Maria Jungner (TV 1) pantiin karanteeniin vaaleihin asti.

Sen sijaan tohtori Kiminkinen saa jatkuvasti pitää omaa ohjelmaansa kaksi kertaa viikossa TV 1:ssä, vaikka käy välillä tekemässä politiikkaa, mm. Sari Raution (Kok) ja kepun vaalitilaisuuksissa.

Lehdissä ei karanteeneja tunneta. Iltalehti teki ison uutisen, kun Timo Soinilla (PS) oli ollut lotossa yksi oikein. Ennen vaalipäivää Ilta-Sanomat varmaan panee paremmaksi, jos sattuu, että Soinilla ei Vikinglotossa ole yhtään oikein. Vielä isompi uutinen olisi, jos Soini unohtaisi viedä lottokupongin.

SAAKO ÄÄNESTÄÄ NAAPURI-
MAAKUNNAN EHDOKASTA?

Lahdessa on pidetty mökää siitä, että Päijät-Hämeestä annetaan paljon ääniä naapurimaakunnan Kanta-Hämeen ehdokkaille. Etelä-Suomen Sanomien vaalilehdessäkin oli asialle varattu neljä ensimmäistä sivua. Toisaalta ehdokkaat itse toimivat päinvastoin. Esimerkiksi lahtelainen Ilkka Viljanen mainostaa yhdessä hämeenlinnalaisen Sari Raution kanssa, ja loppilainen Timo Heinonen (Kok) yhdessä lahtelaisen Sari Niinistön (Kok) kanssa. Näin viestitetään, että jos et äänestä minua, niin sitten tuota toista kanssani olevaa ehdokasta – kunhan et anna ääntäsi jollekin muulle kotipaikkakuntani ehdokkaalle.

Entinen ministeri, muutaman vuoden Lahdessa asunut Iiro Viinanen (Kok) ei paljon piittaa siitä, että Lahden porvarilehdet ovat nostaneet hänet oikein jalustalle. Viinanen on vaaleissa Timo Heinosen tukiryhmän vetäjä. Kumma juttu, sillä aikoinaan Ilkka Viljanen pyöri nimenomaan Viinasen kyljessä tehdessään tuloa valtakunnanpolitiikkaan.

Demarien puolella esim. hämeenlinnalaisen Iisakki Kiemungin julkiseen tukiryhmään kuuluvat mm. Lahden alueen kehittämisyhtiön entinen toimitusjohtaja Petri Mäkinen (SDP) ja lahtelaisen ilmaisjakelulehden Ison päätoimittaja Jarkko Repo, joka on kuvannut tilannetta omalta osaltaan:

”Lahden demareista ei löytynyt yhtään suoraan minulle sopivaa ehdokasta. Lahtelaisuus kun ei ole itselleni se maailman tärkein asia. Ennen lahtelaisuutta kun tulevat eurooppalaisuus ja suomalaisuus.”

kari.naskinen@gmail.com