perjantai 11. maaliskuuta 2011

Toriparkki rakennetaan hinnalla millä hyvänsä

Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyi äänin 30-29 toriparkin rakentamisen mahdollistavan kaavamuutoksen. Kaupunginhallitus hyväksyi äänin 6-5 Päijät-Hämeen maakuntaohjelmaan maininnan siitä, että torin alle rakennetaan pysäköintilaitos. Etelä-Suomen Sanomien mielipidekyselyssä 66 % vastaajista sanoi, että toriparkkia ei ole syytä rakentaa.

Se kuitenkin rakennetaan. Nyt on vain kysymys siitä, mistä rahat. Eikä se siitäkään jää kiinni. Jos aina kaikesta nariseva yrityselämä ei lähde mukaan hankkeeseen, joutuu kaupunki kustantamaan rakentamisen itse. Näin siitäkin huolimatta, että valtuusto edellytti kaavapäätöksen tehdessään, että toriparkki-investointi ei saa rasittaa kaupungin taloutta. Muodollisesti ottaen näin ei tapahdukaan, koska toriparkin rakentaa Lahden Pysäköinti Oy. Vaikka se on kaupungin kokonaan omistama yhtiö, voidaan keplotellen sanoa, että toriparkin rakentamiseen ei mene rahaa kaupungin talousarviosta.

Kun kaupungilla on tällaisia osakeyhtiöitä, niin kyllä ne meidän veronmaksajien omistamia firmoja ovat. Suoraan kaupungintalolta tullaan toriparkin rakentaminenkin junailemaan. Kaupungin kassasta otetaan 15-20 miljoonaa euroa ja lainataan velkaiselle Pysäköinti Oy:lle, ja kaupunki itse puolestaan tekee tätä lainoitusta varten lisää pankkivelkaa.

Kun toriparkki ensimmäisiä kertoja tuli esille, pidettiin rahoituksen lähtökohtana, että rakentamisen kustantaisivat kolmanneksittain kaupunki, keskustan yrittäjät ja keskustan kiinteistöyhtiöt. Eniten toriparkkipainostusta harjoittavat yrittäjät, joten niiden olisi myös vastattava osarahoituksesta. Rakentaminen tapahtukoon siis tarvitsijoiden kustannuksella, ei kaupungin rahoituksella. Erilaisia rahoitusmalleja parkkihallille varmasti löytyy sijoitusyhtiöistä lähtien, jos hanke on kannattava. Ongelma vain on se, että kannattavaa ei parkkihallista saada. Ei varsinkaan sen jälkeen, kun autoilijat huomaavat parkkimaksun hallissa nousevan oleellisesti suuremmaksi kuin tällä hetkellä kaupungin keskustassa.

kari.naskinen@gmail.com