perjantai 18. maaliskuuta 2011

Hämeen vaalipiirin virallinen roknoosi

On aika julkistaa Hämeen vaalipiirin virallinen roknoosi. Alunperin tällä roknoosi-termillä viitattiin SMP:hen, jonka puoluesihteeri Eino Poutiainen ei osannut sanoa vaikeaa prognoosi-sanaa. Nyt näitä poutiaisia on taas liikkeellä, joskin monet heistä osaaavat jo lausua sellaisenkin sanan, missä on peräkkäin kaksi eri konsonanttia ja hankala g. Kysymys on tietenkin Timo Soinin sekalaisesta, mutta sisukkaasta puolueesta.

Roknoosi lähtee siitä, millaiset ovat äänimäärät. Demarit ja Kokoomus tulevat päätymään niin tasavahvaan tulokseen, että molemmat saavat läpi edelleen neljä kansanedustajaa. Keskusta myös säilyttää nykyisen paikkamääränsä (3). Yhden paikan puolueet Hämeen vaalipiirissä ovat näiden eduskuntavaalien jälkeen Perussuomalaiset, Kristillisdemokraatit ja Vihreä liitto. Perussuomalaiset ottavat paikkansa Vasemmistoliitolta, joka siis jää ilman kansanedustajaa.

Tähän tulokseen päädytään sillä laskennalla, että persut saavat äänistä 15 %. Niin täpärällä tilanne kuitenkin on, että yksikin prosenttiyksikkö lisää nostaa persujen paikkamäärän kahteen, ja menettäjä on sillon kepu.

Kansanedustajiksi tullaan valitsemaan seuraavat (puolueiden sisäisten äänimäärien järjestyksessä):

SDP
Johannes Koskinen
Hämeenlinna
Tarja Filatov Hämeenlinna
Jouko Skinnari Lahti
Mika Kari Lahti

Hämeenlinnalaisen kansanedustajan Satu Taiveahon jättäytyminen pois vaaleista ei riitä nostamaan naapurikunnan Janakkalan Satu Koskelaa eduskuntaan. Uudeksi kansanedustajaksi nousee Mika Kari, joka saa myös niitä ääniä, jotka neljä vuotta sitten menivät Kari Salmelle. Salmi jäi silloin täpärästi ensimmäiseksi varamieheksi; häntä pienemmillä henkilökohtaisilla äänimäärillä menivät läpi Risto Autio (Kesk), Juha Rehula (Kesk), Timo Heinonen (Kok), Matti Kauppila (Vas) ja Kirsi Ojansivu (vihr.). Lahtelainen Sirkku Hildén on vahvoilla neljän vuoden kuluttua.

KOKOOMUS
Timo Heinonen Loppi
Ilkka Viljanen Lahti
Sari Niinistö Lahti
Arto Viljanen Hattula

Lahtelainen Tuija Nurmi putoaa eduskunnasta, koska Sari Niinistön tehokas, 4-5 vuotta kestänyt kampanjointi tuo tuloksen. Arto Viljasen nousun mahdollistaa tunnettuus kahdessa maakunnassa, onhan Viljanen kotoisin Lahdesta, ja Päijät-Hämeen puolella hän saa ääniä urheiluporukoilta ja isänsä Matti Viljasen hirviveikkojen laajoilta verkostoilta. Yllätyskortin varaan hämeenlinnalaiselle Timo Saviniemelle

KESKUSTA
Sirkka-Liisa Anttila
Forssa
Juha Rehula Hollola
Risto Autio Hausjärvi

PERUSSUOMALAISET
Sirkka-Liisa Papinaho
Orimattila

KRISTILLISET
Päivi Räsänen
Riihimäki

VIHREÄT
Kirsi Ojansuu
Hämeenlinna

VASEMMISTOLIITTO
Hämeen vaalipiiristä ei enää kansanedustajaa saada, kun lahtelainen Matti Kauppila jättää eduskuntapolitiikan. Tökerön tempun hän vain uransa päätteeksi teki, kun haukkui oman puolueensa Etelä-Suomen Sanomien mielellään julkaisemassa haastattelussa. Harmi, sillä lahtelainen Antti Holopainen olisi pätevä mies eduskuntaan.

kari.naskinen@gmail.com