keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

"Sosiaalinen media" saa aikaan myös älyttömyyksiä

Television eilinen keskusteluohjelma ns. sosiaalisen median ympärillä ei paljon villoja jättänyt. Lähinnä jauhettiin muodikkaasta Facebookista, vaikka tässä internetin mahdollistamassa jokamiehen mediassa on nykyisin paljon muutakin ja paljon fiksumpaa.

Facebook on hölmöimmillään systeemi, joka pitäisi räjäyttää olemattomiin. Toisaalta se antaa uudenlaisia mahdollisuuksia kansalaisten vaikuttamiselle
. Esimerkiksi WTO:n, IMF:n ja Maailmanpankin kokousten yhteydessä järjestetyt isot mielenosoitukset on saatu aikaan Facebookin avulla. Nettiä hyödyntäen isoja tapahtumia voidaan järjestää hyvin vähällä byrokratialla ja hierarkialla. Suomessa Greenpeace organisoi viimeksi netin avulla pikavauhtia mielenosoitukset ydinvoimaa vastaan eri puolilla maata.

Sitten ovat ne hölmöt. Joku "Kaivuri-Jukka" ajoi viime kesänä pienellä kaivinkoneella Hangosta Kuusamoon, matkaan meni kuukausi ja Kuusamossa Kaivuri-Jukkaa oli vastassa tuhansia ihmisiä. Tähän julkisuustempaukseensa kaveri sai ainekset Facebookissa, jossa tuo liikenneturvallisuuden kannalta kyseenalainen operaatio veti puoleensa kymmeniä tuhansia kannattajia. Lisäjulkisuutta tälle älyttömyydelle antoivat tietenkin iltapäivälehdet.

Mutta mitä jos 4 km/t edennyt kaivuri olisi tientukkona ollessaan aiheuttanut ohituskolarin, jossa muutama ihminen olisi kuollut?

Entä mitä järjetöntä seuraavaksi? Ajetaanko Suomen läpi ensi kesänä leikkuupuimurilla?


kari.naskinen@gmail.com