maanantai 21. maaliskuuta 2011

Hallituksen ei tarvitse välittää ihmisten mielipiteistä

Turun yliopiston kolme vuotta sitten tekemän tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista ei tiedä, mitkä puolueet muodostavat Suomen hallituksen. Ei tiedetä edes sitä, mitkä kolmesta suuresta puolueesta istuvat hallituksessa. Tulos on sama edelleen, vaikka samat puolueet ovat edelleen hallituksessa. Helsingin Sanomien teettämän tutkimuksen mukaan kolmasosa ihmisistä luulee esimerkiksi, että SDP on hallituksessa (HS 21.3.).

Parhaiten näitä asioita tuntevat ne, jotka kannattavat Keskustaa. Selvästi huonointa on tietämys niillä, jotka aikovat vaaleissa äänestää Perussuomalaisia. Jopa ”nukkuvien puolueen” ihmiset tietävät politiikka-asioista enemmän kuin Timo Soinin kannattajat.

Nämä tutkimustulokset tarkoittavat samalla sitä, että puolueiden kannatus on entistä enemmän riippuvainen niiden edustajien tunnettuudesta. Tärkeintä on, miltä Mari Kiviniemi, Anni Sinnemäki, Jutta Urpilainen ja Jyrki Katainen näyttävät lehtikuvissa ja kuulostavat television viihdeohjelmissa.

Eikä hallituksen tarvitse välittää ihmisten mielipiteistä. Vaikka vain 5 % kansalaisista pitää verotuksen alentamista hallituksen tärkeimpänä tehtävänä, on se ollut kuluneella vaalikaudella porvarihallituksen asialistalla ykkösasia.

kari.naskinen@gmail.com