tiistai 1. helmikuuta 2011

Valtio kustantaa yritysten ryyppyseminaareja

Rakennusteollisuus ry:n edellinen toimitusjohtaja Ensio Hakkarainen kutsui Helsingin kaupungin rakennusviraston päällikön Matti-Pekka Rasilaisen ja Espoon kaupungin teknisen toimen johtajan Olavi Loukon kolme kertaa Kuusamoon "keskustelemaan ajankohtaisista asioista". Vaimot olivat mukana näissä "rakennusteollisuuden yhteistoimintaseminaareissa".

Asiaan kuului, että verottajaa ja tilintarkastajia varten oli laadittu kirjalliset päiväohjelmat. Tämä on normaali käytäntö yritysjohtajien korruptio- ja muilla ryyppyreissuilla. Kun kaikki näyttää paperilla asialliselta, voi yritys tehdä "seminaarien" aiheuttamista kuluista verovähennykset. Näin valtio osallistuu tällaisten valeseminaarien kustannuksiin.

Kaikkihan tämän tietävät. Tällaisille korruptiomatkoille laaditaan tiukat kirjalliset aikataulut, mitkä pitävät sisällään mm. luentoja ja tutustumiskäyntejä. Todellisuudessa vain ryypätään, hiihdetään, käydään katsomassa jääkiekkomatsi tai tehdään muuta mukavaa. Matkalla syntyneitä kuitteja tarkastellaan myöhemmin - jos on vaikka epämääräisiä kuitteja huorapalveluista, niin nekin menevät firman piikkiin ja verovähennyksiin. Lisäksi asiaan kuuluu, että kaikki reissussa olleet kuittaavat firmoiltaan verottomat päivärahat.

Rakennusteollisuuden yhteistoimintaseminaareja käsitellään tänään 1.2. käräjillä. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on antanut hyväksyntänsä seminaareille: "Helsingin rakennusviraston johtajan on syytä pitää yhteyttä alan ihmisiin." (HS 31.1.) On varmaan myös tärkeätä, että muijat ovat mukana, että pysytään asiassa, ja avarampia näköaloja rakennusalan kuvioihin saa, kun nauttii konjakit jossakin hulppeassa kelohuvilassa.

kari.naskinen@gmail.com