lauantai 5. helmikuuta 2011

Kerjäämisessäkin on siirrytty sähköiseen aikaan

Kokoomus haluaisi kieltää kerjäämisen, koska kadulla oleva keräjäläinen on epäesteettisen näköinen, ja koska koko tilanne vaikuttaa pelottavan aggressiiviselta.

Toimittaja Mervi Pasanen kertoi Etelä-Suomen Sanomissa (4.2.), että kerjäämisen muodot ovat myös nykyaikaistuneet: Moderni kerjäläinen ei istu pahvinpalalla käsi kupiksi puristettuna kähisemässä, että "heitä ees euro et pääsee bussilla himaan"; moderni kerjäläinen lähettää tekstiviestin ja tilinumeron ja muutaman painokkaan käskysanan, kuten "laita rahaa heti" ja sitten vielä vaihtoehdot kelvollisista summista.

Totta on. Kerjääminen on kuulemma levinnyt myös Facebookiin. Jos rahapulaan joutuneella on vaikkapa 2000 ns. kaveria, hän lähettää kaikille toiveen, että panisitko kympin tai pari tilille, kun yhtäkkinen tilanne on sellainen, että häätö uhkaa, jos ei pysty vuokraa maksamaan. Jos puolet kavereista jeesaa kaveria, tilille napsahtaa kymppitonni tai kaksi.

Kokoomus ei ehkä pidä tällaista eKerjäämistä yhtä pahana, koska se ei näy ulospäin ilkeänä, ja siinä toiminta tapahtuu tutunomaisesti pankkien tileillä.

kari.naskinen@gmail.com