lauantai 26. helmikuuta 2011

Jyväskylässä pelätään rallin siirtyvän kokonaan Lahteen

Suomen MM-rallin siirtyminen Keski-Suomesta etelämmäksi keskimmäisen kilpailupäivän osalta on aiheuttanut pientä paniikkia Jyväskylässä. Sanomalehti Keskisuomalaisen sivunkokoinen juttu oli otsikoitu isoilla mustilla kirjaimilla: "Pikkusormi vietiin jo - menettääkö Jyväskylä MM-rallin pysyvästi Lahteen?"

Totta toinen puoli. Jyväskylän kaupunginjohtaja Markku Anderssonkin ymmärtää yskän: "Rallin pitää olla taloudellisesti toimiva ja yleisöä vetävä konsepti. Tässä on mietitty Helsingin päätä ja 1,5 - 2:ta miljoonaa asukasta siellä. AKK:lle on tärkeää, että tapahtuma on elinvoimainen ja säilyttää asemansa."

Erityisen rahanarvoisia vieraita AKK:n rallille ovat yritysten paikalle kuskaamat vip-vieraat. Heistä valtaosa tulee pääkaupunkiseudulta, ja tämä maantieteellinen seikka on suurin syy siihen, että rallia ollaan nyt siirtämässä lähemmäs Helsinkiä.

Vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan firmojen kutsuvieraista 44 % kävi seuraamassa kilpailua vain yhdellä pikataipaleella. Tulee yrityksille edullisemmaksi ja käytännöllisemmäksi tuoda vieraansa tällaista keikkaa varten Lahteen kuin Jyväskylään. Esimerkiksi Lahden Jokimaan raviradalla järjestettävästä erikoiskokeesta tulee ensi kesänä takuulla suurmenestys.

Vuoden 2008 taloustutkimuksen mukaan rallivieraat jättivät Keski-Suomeen rahaa noin 16 miljoonaa euroa. Tästä Lahden seudun yritykset lohkaisevat ensi heinäkuussa ison osan.

kari.naskinen@gmail.com