tiistai 14. syyskuuta 2010

Ilmainen siirtolippu on pienestä kiinni

Lahden kaupunginvaltuusto käsitteli eilen sosiaalidemokraattien tekemää aloitetta, jossa esitetään tunnin ajan voimassa olevaa ilmaista siirtolippua linja-autolinjalta toiselle. Tällainen ilmainen siirto on käytössä ainakin pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä ja Porissa.

Valtuusto merkitsi aloitteen tiedokseen ja totesi, että mahdollisesta määrärahasta päätetään ensi vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä. Kysymys ei ole isoista summista. Todennäköisesti riittäisi alle 100 000 euroa, millä summalla korvattaisiin Koiviston Auto Oy:lle se, että yhtiö menettäisi tuloja ilmaisten siirtolippujen takia.

Demarit esittävät myös, että eläkeläiset saisivat klo 10-14 matkustaa lastenlipun hinnalla. Koiviston Autoa asia kiinnostaa, ja se on ehdottanut, että tällaista eläkeläislippua kokeiltaisiin puolen vuoden ajan käytön selvittämiseksi ilman kaupungin tukea. Jos lippu päätettäisiin ottaa sen jälkeen pysyvästi käyttöön, pitäisi kaupungin korvata jokaisesta lipusta kertalipun ja lastenlipun hintojen välinen erotus.

Rahat joukkoliikenteen kehittämiseen voisivat löytyä vaikka niin, että Lahden kaupunki irtisanoisi nettikonserttisopimuksensa Classic Live Oy:n kanssa. Näin säästettäisiin 200 000 euroa vuodessa, kun kaupunginorkesterin soittajille ei tarvitsisi maksaa ylimääräisiä tekijänoikeuskorvauksia.

Tämäkin asia oli esillä valtuustossa, joka merkitsi tiedokseen kaupunginhallituksen asiassa jo tekemän päätöksen. Kaupunginhallitus on nimittäin kehottanut kulttuurilautakuntaa kiinnittämään huomiota nettilähetystoimintaan ja arvioimaan toiminnan jatkamisen tarpeellisuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sopimus mikkeliläisen Classic Live Oy:n kanssa on purettava, ja tämän kannan otti eilen myös kaupunginvaltuusto.

Nyt jäädään odottamaan, noudattaako kulttuurilautakunta ylempien poliittisten päättäjien tahtoa vai ottaako se oppia Lahden urheiluhalliyhdistyksestä, joka tällaisista tahdonilmauksista ei piittaa.

Valtuutettu Jorma Ratia (Kok) muistutti, että konserttien nettilähetykset eivät tuota mitään, eivät Classic Live Oy:lle eivätkä kaupungille. Yhtiön viime tilikauden liikevaihto oli 22 000 euroa ja tappio 271 000 euroa! Missähän on se liikeidea?

kari.naskinen@gmail.com