maanantai 13. syyskuuta 2010

Timo Koivusalon paras elokuva

Täällä Pohjantähden alla -elokuvan toinen osa saa ensi-iltansa 24.9. Se jatkuu täsmälleen siitä, mihin ensimmäinen osa päättyi, Akseli Koskelan kotiinpaluuseen punavankien keskitysleiriltä Hennalasta. Timo Koivusalo on ohjannut tästä Väinö Linnan historiallisesta kertomuksesta paljon kovemman kuin mitä on Edvin Laineen vanhempi versio. Koivusalon ote on realistisempi ja vakavampi.

Vapauduttuaan vankileiriltä Akseli Koskela vetäytyy syrjään kaikesta, keskittyy torppansa viljelemiseen ja tekee katkeraa tiliä menneisyytensä kanssa. Kun vihdoin koittaa päivä, jolloin Akseli saa lunastaa torpan maat omakseen, alkaa Suomella seuraava kamppailu, talvisota.
Akselin ja Elinan kaksi nuorinta poikaa kaatuvat sodassa ja kolmas poika päättää Akselin järkytykseksi lähteä kotitilan viljelemisen sijasta sotilasuralle, ja tämäkin kuolee rintamalla jatkosodan viime hetkinä.

Akseli on nyt itsellinen talollinen, mutta onko tuo kaikki ollut sen arvoista: ”Mitä varten kaikki, jos mitään ei jää jäljelle? Mitä varten koko Koskela, isän ensimmäisestä lapionpistosta saakka, koko elämän kestänyt rehkiminen ja sitten vaan tyhjää?”

Niin traaginen tämä Suomen itsenäisyyden nuori historia on ollut, että siitä tehtyä elokuvaakaan ei pysty kuivin silmin katsomaan. Kun joistakin Hollywoodin elokuvista sanotaan, että ne ovat melodramaattisia, niin Pohjantähti on kai sitten melotraaginen. Tapahtumaketjun lopussa sidotaan yhteen Täällä Pohjantähden alla ja Tuntematon sotilas. Koskeloiden vanhin poika, vänrikki Vilho Koskela neuvoo konekiväärikomppaniansa miehiä Liperin Ylämyllyn Paloaukealla, kun ollaan lähdössä rintamalle. Pari repliikkiä on suoraan Tuntemattomasta. Vilho Koskelaa näyttelee Sampo Sarkola; Edvin Laineen Akselissa ja Elinassa (1970) Vilho Koskelaa näyttelee Ismo Vehkakoski ja Tuntemattomassa (1955) Kosti Klemelä sekä Rauni Mollbergin Tuntemattomassa (1985) Risto Tuorila.

Lahden kaupunginteatterin Tapani Kalliomäki on Koivusalon uudessa elokuvassa isossa roolissa, sillä Janne Kivivuoren merkitys Pentinkulmalla kasvaa. Laineen elokuvassa Janne Kivivuori on Esa Saario. Kalliomäki on Lahdessa noussut viime vuosina johtavaksi miesnäyttelijäksi, ja nyt hän on sitä myös tässä elokuvassa, yhdessä Akselia esittävän Ilkka Koivulan kanssa.

Pohjantähden
kakkososa on lyhyempi kuin ykkönen, kaksi tuntia ja vartti. On siis helpompi katsoa, kun ei tarvitse kolmannen tunnin lopulla taistella kusihädän kanssa. Tieto tästä ehkä lisää katsojamäärää. Oli se hyvä jo ykkösosallakin, tähän mennessä 163 000 (ensi-ilta oli 4.12.2009). Tänä vuonna tähän mennessä ovat kotimaiset elokuvat keränneet jo yli miljoona katsojaa, kasvua viime vuodesta 17 prosenttia. Kaikkiaan elokuvissakäynnit ovat lisääntyneet 6 prosenttia edellisvuodesta. Vuoden katsotuin suomalainen elokuva on Mari Rantasilan ohjaama Risto Räppääjä ja polkupyörävaras, 320 000 katsojaa. Vuoden kaikista elokuvista sen edellä on vain Sinkkuelämää 2, noin 330 000 katsojaa. Kari Väänäsen ohjaama Havukka-ahon ajattelija on kerännyt 217 000 katsojaa.

kari.naskinen@gmail.com