keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Toimittajat ja politiikka

Aamulehden (Kok) entinen päätoimittaja, Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Kok) uusi johtaja Matti Apunen (Kok) ehdotteli, että lehtien toimittajat voisivat julkistaa poliittiset kantansa. Mahdoton ajatus. Paitsi että oman suuntautuneisuutensa voivat kertoa ne, joiden osalta se tiedetään muutenkin. Niin kuin esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala, joka teki Apusen kirjoituksen jälkeen rohkean paljastuksen, että hän on oikeistolainen.

Sen sijaan ei tulisi mitään siitä, että porvarilehtien toimittajat laidasta laitaan ilmoittaisivat, mitä puolueita ovat viimeksi äänestäneet. Kun kaksi ESS:n toimittajaa 1970-luvulla nähtiin SKDL:n vappumarssilla, molemmat saivat potkut.

Omalta kohdaltani voin sanoa, että jos olisin Uuden Lahden päätoimittajana ollessani julistanut olevani vasemmistolainen, en varmaankaan olisi saanut Esa-konsernin johdolta niin suurta vapautta tehdä lehteä kuin sain. Tuskin olisivat edes kutsuneet minua päätoimittajaksi, jos olisivat tienneet, että siihen mennessä olin äänestänyt useimmiten SKDL:ää ja toiseksi useimmin SDP:tä.

Hämäyksen vuoksi käväisin reulut 20 vuotta sitten jopa Kokoomuksen kaupunginvaltuutettuna, ja sen voinkin tässä tunnustaa, että kerran olen tuon takia myös äänestänyt Kokoomusta.

Tuo desanttireissuni on kuitenkin nyttemmin paljastunut. Eläkkeelle siirryttäni myös liityin Sos.dem. puolueeseen. Kävi tässä vuosi sitten jopa niin, että kun aloin kirjoittaa juttuja (ns. kolumneja) demarien Viikko-Hämeeseen, poistettiin Uuden Lahden sähköisestä arkistosta pohjoiskorealaiseen tyyliin kaikki minun Uuteen Lahteen tekemäni jutut. Niihin ei enää pääse kiinni edes Googlen kautta.

kari.naskinen@gmail.com