sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Vihreät osoittavat mieltään itseään vastaan

Ministeri Anssi Sinnemäen johtamien vihreiden toiminta on kuin poliittisesta sketsihupailusta. Nyt ne osoittavat mieltään hallitukselle, jossa itse ovat asioista päättämässä. Plakaateissa ja rintanapeissa lukee ”Ei ydinvoimaa” ja ”Oikeutta eläimille”, mutta toiminta on täsmälleen päinvastaista. Ei ihme, että perusteilla on jo uusi Vihreä puolue.

Nykyisten eduskunta- ja hallitusvihreiden lista nyökyttelystä eli hallituksessa olemisen hyväksymisestä on surkuhupaisa:

- Saimaannorpan suojelun laiminlyönti
- Pallas-Yllästunturin kansallispuiston rakennuskiellon murentaminen (lisää hotellihuoneita)
- Kehitysyhteistyörahojen jättäminen alle kansainvälisen vaatimustason
- Salakuuntelulaki Lex Nokia
- Pakkotyön hyväksyminen (Tehy-laki)
- Itsemääräämisoikeuden vieminen ympäristöhallinnolta (aluehallintouudistus)
- Suunnitelma Metsähallituksen tekemisestä osakeyhtiöksi
- Merentutkimuksen pilkkominen
- Yliopistojen toimintakyvyn lamauttaminen
- Ydinvoiman massiivinen lisärakerntaminen.

Lisäksi Vihreä liitto on lähtenyt mukaan poliittisiin lehmänkauppoihin, mitkä näkyvät virkanimityksinä. Uudenmaan maakuntaliittoon perustettiin uusi johtajanvirka vihreitä varten; tämä perustui Kokoomuksen ja vihreiden väliseen sopimukseen. Toinen tällainen sumpliminen tapahtui, kun Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (kuntayhtymä HSY) toimitusjohtajaksi runnottiin taas näiden puolueiden sopimuksella vihreä Raimo Inkinen.

Kun vihreiden aktiivit ovat vaatineet, että puolue lähtisi oppositioon, on puheenjohtaja Sinnemäki
vastaannut, ettei kannata, koska oppositiossa ei saa mitään aikaan. Mitähän vihreät ovat hallituksessa saaneet aikaan - tai pitää katsoa tuota listaa edellä.

"Vihreän liiton toiminta on hirveää katsottavaa. Me emme erota nykyisiä vihreitä Kokoomuksesta mitenkään. Vihreä liitto on pahempi uhka ympäristölle kuin esimerkiksi nykyiset vasemmistopuolueet", sanoi Ville Rantanen viime vuoden lopulla esitellessään uuden Vihreän puolueen perustamista.

Uuden puolueen tavoitteissa onkin jotain alkuperäistä Koijärven henkeä: yksityisautoilu lakkautettava kokonaan, energiankulutus pudotettava 10-20 % nykyisestä, kapitalismi yhteiskuntajärjestelmänä kaadettava, jatkuvan talouskasvun tavoittelu lopetettava.

Ensisijaisina liittolaisina Vihreä puolue pitää kaikkia niitä vallankumouksellisia tahoja, jotka suhtautuvat aikamme ympäristökatastrofiin sen vaativalla vakavuudella ja yleisestikin ympäristöradikaaleja tahoja (anarkistit, ekofasistit, kommunistit, kommunalistit, ekososialistit, survivalistit, primitivistit, konservatiivivallankumoukselliset jne.).

Valtiollisiin vaaleihin Vihreä puolue ei kuitenkaan aio osallistua, vaan sen toimintatapoihin kuuluu enemmänkin suora kansalaistoiminta. Nykyisillä vihreillä tapana onkin väärä toiminta. Jos radikaalivihreä kuitenkin haluaa äänestää eduskuntavaaleissa, Rantanen suosittelee heille esimerkiksi sosiaalidemokraatteja, jotka ovat vähemmän ympäristövihamielisiä kuin nykyiset hallituspuolueet.

kari.naskinen@gmail.com