maanantai 17. toukokuuta 2010

Vakionopeudensäädin kiellettävä

Helsingin Sanomien autosivulla viime lauantaina oli juttu siitä, miten "ikäautoilijat" hyötyvät uudesta ajoneuvotekniikasta. Yhtenä hyödyttäjänä mainittiin vakionopeudensäädin. Se on kuitenkin niin vaarallinen kapistus, että se tulisi kieltää.

Kun auton vauhti säädetään vakioksi ko. laitteella, kuljettaja voi pitää jalkansa auton lattialla, tai lepuuttaa niitä miten haluaa. Entä kun tulee äkkitilanne, jolloin tarvitaan nopeaa jarrutusreagointia? Onko varma, että lattialla oleva jalka nopeassa tilanteessa osuu jarrupolkimeen? Voi hyvinkin olla, että jalka osuukin kaasupolkimelle. Eivät kaikki ole niin kokeneita autoilijoita, että jalat toimivat paniikkitilanteessa juuri oikein.

Vakionopeudensäätimen käyttö voi osoittautua vaaralliseksi myös, jos ajaja saa sairauskohtauksen. Ajaja menettää ehkä tajunsa, mutta auto jatkaa vakionopeudella eteenpäin.

Ajamisen helpottamista edistävät laitteet ovat muutenkin vaarallisia. Tämä koskee myös automaattivaihteistoa. Ei ole liikenneturvallisuuden kannalta suotavaa, että kuskit sen kun vaan ajelevat - pitää ajajan virkeänä, kun joutuu ajattelemaan vaihtamista, joutuu seuraamaan nopeusmittaria jne.

kari.naskinen@gmail.com