sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Kansan johtajaksi

SDP:n puoluekokouksessa Joensuussa ajatukset olivat sekä menneessä että tulevaisuudessa. Ideologista selkärankaa haettiin perinteisistä sosialidemokraattisista arvoista, mutta katse oli kuitenkin tiukasti kansakunnan tulevaisuudessa, kansan tulevaisuudessa. Nimenomaan paino sanalla Kansa.

Loppupuheenvuorossaan puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi, että SDP haluaa toimia Kansan kanssa, Kansan puolesta, Kansan parhaaksi. SDP on Kansan puolue, Kansan edustaja.

Jos Kansan ääni yhdentoista kuukauden kuluttua hyväksyy SDP:n, nousee Jutta Urpilainen myös Kansan johtajaksi.

Aivan kaikkea edes puoluekokous ei kuitenkaan hyväksynyt. Avauspuheenvuorossaan torstaiaamuna Jutta Urpilainen sanoi, että "varallisuudesta on maksettava tulevaisuudessa enemmän veroja". Tämä tarkoittaisi, että otettaisiin takaisin käyttöön jonkinlainen varallisuusvero, minkä punamultahallitus poisti
Eero Heinäluoman ollessa valtiovarainministerinä. Jutta Urpilainen perusteli: "Veropohjaa on seuraavan vaalikauden aikana vahvistettava oikeudenmukaisella ja tehokkaalla tavalla."

Puoluekokousedustajat eivät kuitenkaan hyväksyneet omaisuusveron palauttamisesta tehtyjä aloitteita. Seuraavan kerran asia tulee esille, kun puoluevaltuuston puheenjohtajan Jouni Backmanin vetämä verotyöryhmä ottaa kantaa asiaan. Backman sanoi kuitenkin jo eilen, että paluuta vanhaan ei tässä asiassa ole syytä haikailla. Hän muistutti varallisuusverolla aikoinaan kerätyn vain vaatimattoman määrän verotuloja. - "Joka puolella on siirrytty verottamaan omaisuudesta saatavaa tuloa, koska siitä saa suuremmat verotuotot", Backman sanoi.

RAUHAA JA RAKKAUTTA

Rauhanaate pysyy keskeinä arvona demareilla. Mutta lukekaapa, miten Jutta Urpilainen muotoili: "Presidenttien Ahtisaari ja Halonen perintö velvoittaa Suomea vahvaan rooliin niin rauhanturvaamisessa, rauhanvälittämisessä kuin ihmisoikeuksissa." Kaukopartiomies Koivisto ei saanut nimeään demarien presidenttilistaan tässä yhteydessä.

Keskeiseksi arvoksi nousi puoluekokouksessa myös rakkaus. Uusi puoluesihteeri Mikael Jungner julisti - puheenjohtajan luvalla kuulemme - SDP:n rakkauden, intohimon ja ilon puolueeksi. Tässä kohtaa tuli hauskasti mieleeni, että johan oma rakkaani tiesi tämän oikeaksi linjaksi kunnallisvaaleissa 2008; vaimoni Ulla Vaaran iskulause vaaleissa oli "turvaa, iloa, rakkautta", ja tuloksena oli Ullan tähän asti selvästi suurin äänimäärä.

Mikaelin oman rakkauden suurin kohde on vaimo Maria Jungner, demari hänkin, Espoon kaupunginvaltuutettu. Maria Jungner on vanhan tutun telkkariviihdemiehen Aarre Elon tytär. Pientä rakkautta Mikael Jungner tuntee myös ruotsinkielistä HIFK:ta kohtaan, vaikka oikeampi kohde olisi ruotsinkielisen Hjallis Harkimon Jokerit, jonka taustalta historiasta löytyy TUL:n seura Töölön Vesa.

Mikael Jungnerin taustalta löytyvät mm. opiskelijademareiden puheenjohtajuus ja pääsihteeriys. Noina vuosina Jungnerin kanssa pyörivät samoissa demariopiskelijoiden (SONK) kuvioissa myös Pertti Rauhio ja Timo Räty, nykyisin eduskunnan hallintojohtaja ja AKT:n puheenjohtaja.

kari.naskinen@gmail.com