keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Demareilla uudenlainen ryhti ja rytmi

Eurooppalaiset äänestäjät eivät hyväksyneet Kuunkuivaajien väitettä, että työlki ellää mut kaupal rikastuu. Työllä eivät kaikki voi elää, koska sitä ei ole tarpeeksi. Työttömiä Suomessa on 300 000, ja siksi Suomi äänestettiin valehtelun takia ulos Euroviisujen finaalista.

Kreikka sen sijaan äänestettiin finaaliin, koska sen laulussa sanottiin totuus: ”Menneet unohdetaan ja aloitetaan alusta” [toisten rahoilla].

Demarien puoluekokouksessakin laulettiin. Kuultiin Jaakko Tepon Työttömän laulu, jossa kuvataan köyhyyttä: ”Maha mennee tyhjäks kertapierasulla”. Matti Vanhasen mielestä köyhyys onkin niin paha asia, että se olisi kriminalisoitava. Tästä seuraa Vanhasen logiikan mukaan, että jos antaa euron kerjäläisen pahvikuppiin, syyllistyy kanssarikollisuuteen. Ainoa laillinen kerjäämisen muoto on, kun kepu kerjää vaalirahoitusta.

Jatkovärssy Jaakko Tepon laulussa oli osoitettu nykyiselle hallitukselle: ”Elekee tehkö mittää, nii ei tuu virheitä”.

Tämän jutun alussa on kuva patsaasta, joka on Joensuun kaupungintalon puistossa. Sen lahjoitti Joensuulle Suomen kansan ryhtiliike ry. sen jälkeen, kun kaupunki oli voittanut valtakunnallisen käytöskilpailun kolmannen kerran vuonna 1957. SDP:n oma ryhtiliike näkyi puoluekokouksessa.

Ensimmäisen kokouspäivän puheenjohtajana toiminut Matti Puhakka sanoi, että valo tulee idästä. Siksi oli hyvä pitää kokous juuri Joensuussa, kun hyväksyttiin tulevaisuusasiakirja ”Varjosta valoon”. Myös Jutta Urpilaisen puoliso Juha Mustonen tulee idästä.

Uudenlaista ryhtiä ja rytmiä on nyt myös puolueen johdossa. Jutta Urpilainen on kahden vuoden pj-kokemuksensa jälkeen valmis viemään puolueen vaalivoittoon, ja tämän varmistamiseksi hän on vahvistanut puolueen johtoa.

”Olemme ottaneet käyttöön uudenlaisen tiimijohtajuuden. Puolue ja eduskuntaryhmä ovat molemmat kansanliikkeen ilmentymiä. Ne ovat samaa joukkuetta, joita on johdettava yhtenä tiiminä samaan suuntaan. Tiimijohtajuuteen kuuluu myös yhteispeli EU-politiikassa eduskunta- ja europarlamenttiryhmien välillä. Tämän yhteistyön tiivistämisestä on myös sovittu”, sanoi Jutta Urpilainen.

Yhtenä kokousiltana kävin katsomassa pesäpallo-ottelun Joensuu - Kouvola. Joensuu hävisi, sillä se pelasi vanhanaikaisesti, luotti vain yhteen kärkimieheen, Juho Määttälään. Kouvolalla oli kolmen kärjen taktiikka: varsinaisen kärkimiehen Sami Karjalan lisäksi voitiin panna asialle Saku Kapanen tai vielä kolmantena vaihtoehtona jokerietenijä Tommi Mäentausta.

Demareillakin on nyt kolmen kärjen taktiikka. Jutta Urpilaisen ja Eero Heinäluoman lähimpänä tukena on puoluesihteeri Mikael Jungner, joka ottaa selvästi näkyvämmän roolin kuin edeltäjänsä Ari Korhonen.

Jungner sanoi, että järjestökone on Korhosen jäljiltä hyvässä kunnossa, mutta hänen tehtävänsä on tuoda mukaan ripaus intohimoa ja rohkeutta. Jungnerin yksi tehtävä on innostaa demareita. Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko on jäsenkirjademarien äänestysprosentti vaaleissa. Tätä prosenttilukua on pystyttävä nostamaan.

Yksi asia Jungneriin liittyen on, että jos demarit nousevat hallituspuolueeksi, valitaan Jungner seuraavaan hallitukseen ministeriksi, mistä taas seuraa, että uusi puoluesihteeri on valittava jo kesällä 2011.

Omiin tehtäviini puoluekokouksessa kuului pesäpallovaliokunnan ohella misuvaliokunnan vetäminen (asiantuntija-avustajina Kari Lempinen ja Jouko Pylväs). Misuvaliokunnan loppumietinnöksi muodostui:

1. Maria Jungner
2. Maria Guzenina
3. Jutta Urpilainen
4. Sirkku Hildén
5. Susanna Huovinen
6. Saara Karhu
7. Anja Backman
8. Nesrin Can-Kurtakko
9. Maarit Feldt-Ranta
10. Satu Koskela

kari.naskinen@gmail.com