lauantai 13. helmikuuta 2010

Terveydenhoitoa yksityistetään eduskunnan valvonnassa

Launeen terveysaseman toiminnasta vastaa nykyisin tamperelainen Pihlajalinna Oy. Se on niitä yksityisiä lääkärifirmoja, jotka ovat päässeet kiinni liiketaloudellisesti voimakkaasti kasvavaan terveydenhoitoalaan, kun kunnat sitä ulkoistavat. Lahden kaupungin ulkoistamia lääkäripalveluja hoitavat tällä hetkellä myös Attendo Med-One Oy ja Mediverkko Oy.

Tuorein tapaus on Jämsässä, jossa Pihlajalinna on ostamassa ja ottamassa hoitoonsa kaupungin terveyspalvelut. Pihlajalinnan omistajiin kuului aluksi myös Terveysrahasto Oy, jonka suurin yksittäinen omistaja on Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (Sitra). Sääntöjensä mukaan Sitra edistää yhteiskunnan hyvinvointia eduskunnan valvonnassa. Terveysrahasto puolestaan ”tukee suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän rakennemuutosta edistämällä järkevien toimintamallien käyttöä”.

Koska eduskunta valvoo tätä toimintaa, voi sanoa, että eduskunnan hyväksymänä suomalaista terveydenhuoltoa ja sairaanhoitoa yksityistetään kovaa vauhtia. Tästä vauhdista pääsevät nyt osalliseksi lääkäriyhtiöt ja niiden takana olevat kansainväliset sijoittajat. Pihlajalinna oli vuosina 2001-05 Suomen nopeimmin kasvanut yritys. Terveysrahaston tuella se on kasvattanut liikevaihtonsa kolminkertaiseksi. Kun Pihlajalinna oli saanut liiketoimintansa voitolliseksi, luopui Terveysrahasto omasta omistusosuudestaan yhtiössä.

Kai nämä ovat niitä oppeja, joita Sitran edellinen yliasiamies Esko Aho kävi Amerikasta hakemassa.

Lääkärifirma Mehiläisestäkin Sitra omisti aikaisemmin 15 prosenttia, mutta ei omista enää. Mehiläinen ja Suomen Terveystalo (Lahdessa Hemo) ovat nykyisin ulkomaisessa omistuksessa. Pihlajalinna oli aikaisemmin 80-prosenttisesti henkilökunnan omistama, mutta viime vuoden lopulla valta siirtyi yrityskaupassa pääomasijoittaja Sentica Partnersille.

Lehtitietojen mukaan Sitralla on yhteyksiä myös vaalirahoitukseen pörssiyhtiö CapMan Capital Management Oy:n kautta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi sai vuoden 2007 eduskuntavaaleissa CapManin omistajiin kuuluvalta sijoitusyhtiö Winsome Oy:ltä 11 000 euroa. Sitralla on omistusta CapManissa.

Terveydenhuollon erikoisohjelmaa Sitra toteutti 2004-09, ja tänä aikana yksityistäminen sujui vauhdikkaasti. Nyt Sitra on aloittanut uuden julkishallinnon johtamisohjelman. Milloinkahan meille esitellään uutena keksintönä kaupungin hallinnon ulkoistaminen jollekin pääomasijoitusyhtiölle?


kari.naskinen@gmail.com