tiistai 16. helmikuuta 2010

Ritva Sorvali ei pelkää

Teatterialan ensimmäisessä Thalia-gaalassa palkittiin vuoden naisnäyttelijänä lahtelainen Ritva Sorvali roolistaan näytelmässä Kuin ensimmäistä päivää, joka on Teatteri Vanhan Jukon ja Lahden kaupunginteatterin yhteistuotanto. Näytelmän esitykset menevät jatkuvasti loppuunmyytyinä kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä.

Suurmenestys on myös Ritva Sorvalin oma Chydenius-lauluilta Älä elämää pelkää. Ensi viikolla Ritva Sorvali esittää sen 13-vuotisjuhlanäytöksenä Vanhassa Jukossa. Ensi-ilta oli siis 1997 ja siitä lähtien Ritva Sorvali on esittänyt sitä lähes 300 kertaa ympäri maan yhdessä pianisti Saku Koskelaisen kanssa.

Ritva Sorvali itsekään ei pelkää. Vuonna 1995 hän sanoi itsensä irti kaupunginteatterista yhdessä ohjaaja Jari Juutisen kanssa, ja he panivat pystyyn yhdistysmuotoisen Teatteri Vanhan Jukon. Noihin aikoihin alkoi myös tiivis yhteistyö säveltäjä Kaj Chydeniuksen kanssa, kun he sitä ennen olivat ensin tavanneet kaupunginteatterissa. Chydenius oli säveltänyt musiikin laulunäytelmään Laulu Otavasta – Chydenius kirjoittaa yhteistyön alkamisesta Ritva Sorvalin kanssa: ”Jonkin harjoituksen jälkeen iltateellä rohkenin ehdottaa yhteistyötä: oman konserttiohjelman säveltämistä hänelle. - - - syntyi lauluohjelma Älä elämää pelkää, jonka ensi-ilta oli Jukossa helmikuussa 1997. Tänään, yli kymmenen vuotta myöhemmin, hän edelleen esittää sitä, mikä on lajissaan ennätys minun kohdallani.” (Chydenius: Muistin juuri, Otava 2009)

Tämän lauluiltaohjelman lisäksi Ritva Sorvali on ollut mukana monissa muissakin Chydeniuksen sävellyksistä koostuneissa ohjelmissa. Uusin on vuorossa 16.3. nimellä Sukupolvi, ja silloin Vanhassa Jukossa esittävät Chydeniuksen lauluja Ritva Sorvalin lisäksi Monna Kamu, Minja Koski, Maria Nissi ja Taru Nyman.

Chydenius sanoo, että Ritva Sorvalilla on kaunis luonnonääni, joka soi tasaisena kaikissa rekistereissä. ”Hänen esityksissään on harvinaista intensiteettiä, hänen lauluissaan on ehdottomuutta ja vaikuttavaa paloa kertoipa laulu työväenluokan taisteluista tai metsän puista. Kaikenlainen pintaviihde ja hömpötys on Ritva Sorvalin taiteilijalaadulle vierasta. Hän suosii sellaisia laulutekstejä, joissa on asiaa, sanomaa. Älykäs näyttelijä-laulaja etsii tekstistä olennaisen ja tuo sen konstailemassa kuulija ulottuville.”

”Ritva Sorvali lukee mielellään runoja ja etsii itselleen sopivia tehtäviä. Säveltäjä pääsee niin sanotusti valmiiseen pöytään: tämän runon haluaisin laulaa. Minulle tällainen taiteellinen yhteistyö on haastavaa. En voisi siitä luopua”, sanoo Chydenius.


Ritva Sorvali ei pelkää myöskään toimia rohkeasti veljeyden, vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Ritva on SKP:n jäsen ja laulaa: "Olen kommunisti". Ritva Sorvali ei tingi periaatteistaan eikä niistä puhumisesta silläkään uhalla, että jotkut ovat tämän takia leimanneet Vanhan Jukon kommunistiagitaattoreiden pesäksi.

Älä elämää pelkää -lauluillan seuraavat esitykset Lahdessa ovat 23.3., 13.4. ja 12.5.

kari.naskinen@gmail.com